"Be the change - fordi Danmark skal vinde"

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

"Be the change - fordi Danmark skal vinde"

Dette var budskabet fra DI's administrerende direktør, Karsten Dybvad, ved DI Topmødet 2012, som blev afholdt i København i tirsdags d. 25. september. Danmark er som mange andre lande ramt hårdt af den økonomiske krise, hvilket var et naturligt omdrejningspunkt på dagen, hvor over 1.000 topfolk inden for erhvervsliv og politik var samlet. Alle med et fælles mål: At skabe vækst, arbejdspladser og fortsat velstand i Danmark.

Som flue på væggen til DI's topmøde 2012 ville man have opfanget følgende to ord rigtig mange gange: Produktivitet og Konkurrenceevne. Disse to faktorer er afgørende for, at Danmark kan hive sig selv ud af den krise, som mange lande befinder sig i. Der er enighed om at noget må gøres, og forslag til løsninger er mange. Formand for DI, Lars Mikkelgaard Jensen, opfordrede i sin tale politikerne til at gribe ind og bl.a. til at sænke skatten: "Politikernes støtte er afgørende for, at dansk erhvervsliv kan kæmpe sig ud af krisen. Skatten afgør om virksomheder vil investere i Danmark og om vi kan tiltrække de rette medarbejdere. Dette påvirker konkurrenceevnen og om man som international virksomhed vælger at lægge en afdeling i Danmark".

Også Adm. Direktør for Linak, Bent Jensen, som deltog i DI's topmøde har fokus på at beholde produktion i Danmark og forbedre konkurrenceevnen. Bent Jensen er dog bevidst omkring Danmarks udfordringer: "Vi må give op, hvis man kun taler om pris, pris og pris. Så kan det ikke lade sig gøre at producere i Danmark. Derfor handler det om at være innovative og være meget tæt på kunderne".

Statsminister Helle Thorning-Schmidt talte også til DI's topmøde og forsøgte at berolige de danske virksomheder på områderne produktivitet og konkurrenceevne: "Et af de steder, regeringen vil sætte ind, er øget konkurrence. Det er et faktum, at konkurrencen i nogle erhverv ikke er stærk nok til at drive produktiviteten. Det er åbenlyst, at vi ikke kan løse problemerne med konkurrenceevnen ved at stræbe efter et løn- og skatteniveau som i Asien. Lige så lidt som de kan kopiere vores måde at gøre tingene på i Danmark. Tværtimod må vi bygge videre på de styrker, vi har".

Teamleder ved Teknologisk Institut, Robotteknologi, Søren Peter Johansen, støtter synspunktet om at udvikle vores egne styrker: "Der er så meget fokus på at få produktiviteten op for derved at øge den danske konkurrenceevne, men det er ikke muligt uden, at vi arbejder 2-3 gange mere end vi gør i øjeblikket. Denne løsning er ikke mulig og derfor vil den mest oplagte mulighed være at satse på robotteknologi, hvis vi skal forblive konkurrencedygtige. Både igennem forskning, hvor Teknologisk Institut blandt andre deltager i nogle store europæiske udviklingsprojekter, med udviklingen af en intuitiv robot co-worker, men også ved at opgradere det danske produktionsmiljø til tidens standarder - alene det vil kunne øge vores konkurrenceevne væsentligt".

Der var til topmødet også fokus på de demografiske udfordringer, som truer Danmark. Vi bliver stadigt flere ældre, som der skal tages af, og færre yngre til at løfte arbejdsbyrden. Dette var et af fokusområderne på standen "Grab the Change", som Teknologisk Institut, Robotteknologi stod på under topmødet. Her blev fremvist forskellige initiativer og produkter, som skal hjælpe de ældre med at blive i deres eget hjem så længe som muligt. Bl.a. Care-O-Bot, som er en serviceplatform og interaktiv butler-robot, udviklet af Fraunhofer IPA til forskningsbrug. Robotten bruges til forskning i, hvordan ældre eller fysisk hæmmede mennesker kan assisteres med deres daglige rutiner i hjemmet. Robotten kan bl.a. hente mad i køleskabet og viderebringe det til den ældre eller fysisk hæmmede.

Fleksibilitet var endnu et nøgleord på standen, hvor også HybridGriberen blev vist frem. HybridGriberen er en ny type robothånd, som differentierer sig ved at være fleksibel nok til at håndtere fysiske objekter, som varerier i vægt, form og materiale. Ydermere er robotten kundetilpasset og robust, samtidig med at den holder en lav pris. Fokusområderne for denne robot passede godt ind i topmødets fokus på konkurrenceevne og produktion: "Hybridgriberen er meget let omstillelig og behøver derfor ikke være dedikeret til kun én opgave. Når den er færdig med en specifik opgave, kan den omstilles til en ny med det samme", udtaler udvikler Bo Genefke fra Teknologisk Institut, Robotteknologi.

På samme stand udstillede Universal Robots robotten UR5, som er udviklet og fremstillet i Danmark. Denne robot vandt i maj måned i år den prestigefyldte pris som verdens mest innovative robot. "Med sine 75 forhandlere over hele verden, har Universal Robots slået sig fast som en markant spiller på det internationale robotmarked og virksomheden er blevet synonym med et succesfuldt dansk roboteventyr", udtaler Søren Peter Johansen.

Du har mulighed for at møde Universal Robots Udviklingsdirektør Esben Østergaard til RoboBusiness Leadership Summit.

Hvis du ønsker at gøre din mening til kende og deltage i den politiske debat angående automatisering og robotteknologi besøg da Dansk Robot Netværks hjemmeside www.dira.dk