Bedre indeklima med nye levende lys

Morten  Køcks

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 80.

Stearinlys

Bedre indeklima med nye levende lys

Den verdenskendte danske hygge skal gøres endnu hyggeligere ved at udvikle nye levende lys, som udleder færre sundhedsskadelige partikler og gasser. Dette skal realiseres gennem en investering fra Innovationsfonden på 9,1 mio.kr. i projektet CANDLE.

Vi går mørkere tider i møde, og det betyder flere levende lys. Især for danskerne, som er det folkefærd i verden, der bruger flest levende lys - hver dansker brænder årligt næsten 6 kilo levende lys af. Denne afbrænding påvirker indeklimaet i hjemmet, hvor levende lys er blevet udpeget som en af hovedkilderne til partikler i luften sammen med fx madlavning og brændeovne. I dag mangler der dog vital viden om sundhedseffekterne af disse gasser og partikler specielt fra afbrænding af levende lys.

Som de første i verden skal et dansk-ledet internationalt projekt udvikle nye levende lys, som påvirker indeklimaet mindst muligt. Samtidig skal projektet danne baggrund for klassificering af lys, så forbrugerne har mulighed for at vælge de levende lys, der giver den mindste påvirkning af indeklimaet.

ASP-HOLMBLAD A/S har produceret levende lys i Danmark i 240 år og er en central partner i projektet, som skal afdække, hvordan udledning af partikler og gasser fra levende lys påvirker indeklimaet og de personer, som lever i det. Partnerne vil udnytte denne viden til at udvikle nye lys.

- Vi har som ansvarlig producent altid bestræbt os på at levere de bedste produkter til forbrugerne. Derfor er det godt, at udledningerne fra levende lys bliver klassificeret og kortlagt, så forbrugerne kan træffe deres valg på et oplyst grundlag – og så ønsker vi naturligvis at sikre den danske hygge også de næste 240 år sammen med Teknologisk Institut og universiteterne via dette projekt, siger adm. direktør Mette Poulsen, ASP-HOLMBLAD A/S.

For at tilvejebringe den nødvendige viden om sundhedseffekter fra levende lys skal den nyeste forskning udnyttes og flyttes ud over det, vi ved i dag gennem udvikling af metoder til at undersøge og klassificere partikler og gasser udledt fra tændte levende lys.

- Projektet vil som det første i verden udvikle nye lys ved at bruge den viden, som opnås gennem avancerede målinger af partikel- og gasudledningen fra tændte levende lys. Ved at koble målingerne med viden om gassernes og partiklernes effekt på helbredet er det muligt at arbejde hen imod levende lys, som påvirker indeklimaet mindst muligt, siger seniorspecialist Peter Bøgh Pedersen, Teknologisk Institut.

Danmark er et foregangsland for miljørigtig og innovativ produktion. Forventningen til projektets resultater er, at det vil forøge de medvirkende virksomheders salg og mulighed for eksport, da de forbedrede lys vil føre til en stærkt forbedret konkurrenceevne. Derudover er håbet, at mindre sundhedsskadelige lys vil være med til at forbedre danskernes helbred. Sidst men ikke mindst vil projektet også have effekt ud over lysbranchen.

- CANDLE-projektet vil styrke vores miljøtekniske kompetencer. Vi forventer på den baggrund at kunne hjælpe virksomheder i flere andre brancher til udvikling af nye og bedre produkter, afslutter centerchef Bodil Lorentzen, Teknologisk Institut.

Projektet er et stort internationalt samarbejde mellem ASP-HOLMBLAD A/S, Teknologisk Institut, COOP Danmark, Danwax, Aarhus Universitet, Lunds Universitet i Sverige, svenske Liljeholmens Stearinfabrik, portugisiske Promol og European Candle Association.

Innovationsfondens investering: 9,1 mio. kr.

Samlet projektbudget: 12,2 mio. kr.

Varighed af projektet: 3 år

Projektets officielle titel: CANdle Developed for Low Emission

Kontakt

Teknologisk Institut, centerchef Bodil Lorentzen, 7220 1539

 

ASP Holmblad A/S, adm. direktør Mette S. Poulsen, 4322 9675

 

COOP Danmark A/S, nonfood kvalitetschef Malene Teller Blume, 5159 3134

 

Danwax, direktør Lars Petersen, 5534 1500#1

 

Aarhus Universitet, Institut for Kemi og iNANO, professor Merete Bilde, 8715 6684

 

Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, professor Torben Sigsgaard, 8716 8013

 

Lunds Universitet, Ergonomics & Aerosol Technology, Associate Professor Aneta Wierzbicka tel. +46 4622 24014

 

Liljeholmens Stearinfabrik AB, Sverige, direktør Olle Kilström, +46 7064 23647

 

Promol Industria de Velas SA, Portugal, direktør Paulo Rouge, +351 2628 37140

 

European Candle Association ASBL, Germany, direktør Stefan Thomann, +49 7119 765825