Bedre konkurrenceevne for danske producenter af integrerede energiteknologier

Morten Gottlieb Warming-Jespersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 97.

Energiteknologi

Bedre konkurrenceevne for danske producenter af integrerede energiteknologier

Et nyt udviklingscenter på Teknologisk Institut vil hjælpe danske virksomheder med test af integrerede energiteknologier som batterier, elbilsladestandere, varmepumper og solceller. Dette skal sikre danske virksomheder bedre konkurrenceevne og hurtigere vej til et globalt marked.

Teknologisk Institut slår dørene op til et nyt dansk udviklingscenter for fremtidens fleksible energisystem. Centeret er støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og GreenLab ordningen under EUDP fra 2019 - 2020. Formålet er at hjælpe danske virksomheder med at teste, demonstrere og færdigudvikle produkter og teknologier til et fleksibelt energisystem.

– Vi ønsker at sikre en forbedret konkurrenceevne for virksomheder, som arbejder med fremtidens energisystem. Derfor tilbyder vi i udviklingscenteret hjælp til udvikling, test og demonstration af intelligente komponenter og integrerede systemer f.eks. batterier, elbilsladning, varmepumper, termiske lagre og distributionssystemer, siger centerchef Frank Elefsen, Teknologisk Institut.

Danske virksomheder i front
Han forklarer videre, at målet i Energiaftalen fra 2018 er, at 55 % af det samlede energiforbrug i 2030 skal bestå af vedvarende energi. Samme omstilling er i gang i vores nabolandene, hvor vi årligt eksporterer energiteknologi og -services for 84 mia. kr. Hvis vi skal bevare og udbygge denne eksport, er det vigtigt at danske virksomheder er i front med de nyeste teknologiske løsninger til fremtidens integrerede energisystem, siger han.

Nerve Smart Systems er et eksempel på en dansk virksomhed med planer om at levere batteriteknologi til et globalt marked.

– Udviklingscenteret er et vigtigt initiativ, da vi får en hurtigere vej til et færdigt og gennemtestet produkt og ikke behøver finde disse kompetencer i udlandet, siger direktør for Nerve Smart Systems, Jesper Boie Rasmussen.

Opsamle energi direkte
Virksomheden er tæt på at have færdigudviklet en helt ny batteriteknologi, som kan opsamle energi direkte fra solceller eller vindmøller uden brug af inverter eller anden højeffektelektronik.

– Nem adgang til virkelighedsnære tests vil verificere, om vi er på rette vej i vores udvikling og dermed spare os tid, siger Jesper Boie Rasmussen.

Han forklarer videre, at batteriet fungerer som en central hub for både energiproduktion og energiforbrug. Udfordringen for Nerve Smart Systems er i den forbindelse, at der for hver anvendelsesmulighed f.eks. som hurtiglader til elbiler eller som energilager for solcelleenergi skal test og certificering til.

– Udviklingscenteret på Teknologisk Institut har overblikket over tests og certificeringer, som er nødvendige for at vi kan markedsføre vores produkt. Det er vigtigt for os, at vi kan få hjælp til både test og certificering her i Danmark. Dermed bliver vores vej til det globale marked kortere, slutter Jesper Boie Rasmussen.

Aktiviteten er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet samt GreenLab ordningen under EUDP.