Case: Fremstilling af beton med lysledere

Lars Nyholm Thrane

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 15.

Digistone

Case: Fremstilling af beton med lysledere

Ved første øjekast ligner det en traditionel grå beton. Men øjeblikket efter lyser betonen op og viser levende billeder. Forvandlingen skyldes en ny opfindelse; en betonskærm med integrerede lysledere, der i kombination med LED-teknologi udgør en digital betonskærm. Den komplicerede fremstillingsproces af betonskærmen er udviklet for virksomheden Dupont Lightstone.

- Den store udfordring var, at et stort antal lysledere skulle placeres og indstøbes meget præcist i betonen, og samtidig holde omkostningerne til fremstillingen nede. Det krævede udvikling af en helt ny fremstillingsmetode, som muliggør en fremtidig massefremstilling, fortæller teamleder Lars Nyholm Thrane fra Teknologisk Instituts Betoncenter.

Dupont Lightstone, som har specialiseret sig i at udvikle betonprodukter med lys, mener at det er helt afgørende, at der på et tidligt tidspunkt tænkes i produktion, så produktet kommer hurtigere frem til markedet.

- Det har været helt afgørende, at prisen for betonskærmene kom ned på et realistisk niveau, så det ikke adskiller sig markant fra dagens LED-skærme. Derfor har det været yderst vigtigt at udvikle en fremstillingsproces, hvor omkostningerne holdes nede, samtidig med at krav til kvalitet overholdes, forklarer direktør Bo Jacobsen fra Dupont Lightstone.

Arbejdet har foreløbig resulteret i fremstillingen af en fungerende prototype på Teknologisk Institut, som er blevet udstillet landet rundt, og har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger. Potentialet for de digitale betonskærme er stort, og der er en enorm interesse efter at få mere æstetik ind i bybilledet – også når det gælder digitale skærme.

- Vores løsning er interessant, fordi den er mere robust i forhold til eksempelvis hærværk. Og så kan den integreres i husmure, og betonen kan udformes skulpturelt. Det åbner op for et kæmpe marked, hvor der kan skabes mange, nye arbejdspladser.