Case: Tyndfilmsbelægninger til medicinsk udstyr

Bjarke Holl Christensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 82.

Pilotproduktion tribologi

Case: Tyndfilmsbelægninger til medicinsk udstyr

Teknologisk Institut har i samarbejde med T Technology og CORTEX TECHNOLOGY udviklet og testet forskellige tyndfilmsbelægninger til forbedring af komponenters og produkters funktionelle egenskaber. Udviklingsarbejdet har været med til at skabe nye markedsmuligheder for de to virksomheder.

Både T Technologi og CORTEX TECHNOLOGY fremstiller komponenter og produkter til medicoindustrien. Særligt indenfor dette segment er der et voksende behov for at skabe nye og forbedrede produkter.

Det er her en stærk konkurrenceparameter at kunne mindske f.eks. korrosion og anløbninger på medicinsk udstyr samt tilføje funktionelle egenskaber, så som andre farvenuancer eller lavfriktionsegenskaber. Sådanne funktionaliteter kan opnås vha. tyndfilmsbelægninger.

Konkret har Teknologisk Institut hjulpet de to virksomheder med bl.a. udviklingen af en ny lavtemperatur titaniumnitrid belægning (TiN), der er velegnet til temperaturfølsomme basismaterialer som f.eks. messing. Den specialudviklede TiN belægning fremstilles vha. en pulseret teknik, som gør det muligt at opnå høj hårdhed og tæthed samt lav stress og god vedhæftning til substratet på trods af en lav deponeringstemperatur på ca. 125 oC.

Se video

- jeg kan bestemt anbefale andre virksomheder at tage kontakt til Teknologisk Institut for i samarbejde med dem at udvikle nye materialeteknologiske løsninger, som kan give anledning til nye produkter. Det er tilmed muligt at etablere pilotproduktion sammen med Teknologisk Institut, så man som nyopstartet SMV kan komme til at stå med rigtige produkter, der hurtigt kan afprøves på markedet, siger Christian Schäfe Thomsen, CEO og grundlægger af T Technology.

CORTEX TECHNOLOGY ser nu frem til at implementere den nye lavtemperatur TiN belægning i deres medicinske udstyr, ligesom T Technology arbejder videre med anvendelsen af forskellige belægning i forbindelse med dentale produkter.

Teknologisk Instituts Tribologicenter råder over pilotudstyr til forskning, udvikling og fremstilling af funktionelle tyndfilmsbelægninger. Som følge heraf er der en meget kort tidshorisont fra udvikling af nye tyndfilmbelægninger til industriel skalering, pilotproduktion og decideret masseproduktion.

Billedet: Testdyser belagt med slidstærkt titaniumnitrid.