Center for Industriel 3D-print indviet med maner - 2019

Ronnie Ranch Høgstrup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 04.

Klip rød snor, mange mennesker

Center for Industriel 3D-print indviet med maner - 2019

Fremover får danske virksomheder endnu bedre mulighed for at stifte bekendtskab med 3D-print i metal og komme i gang med teknologien. I går åbnede Teknologisk Institut nemlig et helt nyt center for Industriel 3D print i Aarhus, og mere end 100 gæster var med ved åbningen.

Der var godt fyldt på parkeringspladsen, da mere end 100 gæster den 8. oktober 2019 lagde vejen forbi Teknologisk Institut i Aarhus. Anledningen var indvielsen af det helt nye Center for Industriel 3D-print, og gæsterne talte bl.a. en række beslutningstagere fra danske fremstillingsvirksomheder, uddannelsesinstitutioner og interesseorganisationer.

Præsentation i konferencesalStemningen var god og nysgerrigheden stor, da deltagerne blev introduceret til de mange muligheder med metal 3D-print. Det skete bl.a. gennem præsentationer fra Grundfos, Marel og den globale rådgivningsvirksomhed Gartner, og efterfølgende var der reception og åbent hus i de nye faciliteter, hvor gæsterne fik rig lejlighed til at sparke dæk på 3D-printerne samt få svar på alle deres spørgsmål. Sammen med borgmester for Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard, klippede direktør for Teknologisk Institut, Søren Stjernqvist snoren til det nye center, som både tilbyder produktion af 3D-printede emner i metal og uddannelse i teknologien.

Centeret huser bl.a. 3D-print satsningen AM-LINE 4.0, som er et samarbejde med bl.a. Grundfos og Danfoss og støttet af Innovationsfonden, og initiativet hilses velkommen af DI, som ser en stor mulighed i, at flere danske virksomheder går i gang med 3D-print i metal – eller som minimum begynder at opbygge viden omkring teknologien.

- Vi håber, at det nye center kan inspirere flere danske virksomheder til at se potentialerne i 3D-metalprint og give dem lyst til selv at prøve kræfter med den nye teknologi. Det kan være en god måde at lave fleksible produkter og hurtig levering for danske fremstillingsvirksomheder, siger Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef i DI: 

3D-metalprint, hvor emner i fx stål, aluminium og titanium kan printes ud fra en digital CAD-tegning, gør det muligt for virksomhederne at tilbyde mere individuelle eller fleksible produkter. Samtidig giver teknologien nye muligheder inden for design, produktionstid og pris, og den gør virksomhederne i stand til at tilpasse sig et marked, hvor der er stigende krav om fleksible produkter og korte deadlines.

Teknologien har bevist sit værd - men flere skal i gang
Mens en lille spydspids af danske virksomheder er begyndt at 3D-printe i metal, ser op mod 30 procent af de danske produktionsvirksomheder et potentiale i metal 3D-print som en teknologi, de forventer at bruge i fremtidig produktion. Det fremgår af en analyse fra Teknologisk Institut, som har interviewet mere end 500 ledere i danske fremstillingsvirksomheder om deres brug af 3D-metalprint. Det er derfor vigtigt, at endnu flere virksomheder kommer i gang med teknologien, så dansk industri kan bevare sin konkurrenceevne. 

Borgmester og direktør foran 3D-printerSiden undersøgelsen blev lavet, har Teknologisk Institut i installeret to nye metalprintere og intensiveret arbejdet med at uddanne danske virksomheder til at bruge metal 3D-print teknologien - og med åbningen af nye center skal den udvikling accelereres yderligere.

- I løbet af det seneste år har vi uddannet mere end 600 personer inden for Industriel 3D-print, og vi har printet mere end 5.000 emner på vores to nye metalprintere, så vi er godt i gang med at bevise teknologiens berettigelse i industrien. Men produktionsvirksomhederne er endnu ikke helt klar over de store muligheder, teknologien giver dem, siger souschef Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut.   

Manglende viden er den største barriere
Undersøgelsen kigger desuden på barriererne for at gå i gang med 3D-metalprint, og her fremgår det, at 27 procent af de adspurgte virksomheder, som mener, at 3D-print er relevant for dem, synes at prisen er for høj, mens 21 procent mener, at metalprinterne endnu ikke er gode nok. 21 procent svarer, at de endnu ikke ved nok om teknologien.

- Vi har en opgave i vores nye center med at vise virksomhederne, hvor langt teknologien er kommet. Hvad der var umuligt eller for dyrt for få år siden, kan i dag lade sig gøre i en ordentlig kvalitet og til en pris, der er konkurrencedygtig med traditionelle fremstillingsmetoder - og det kommer kun til at blive bedre og billigere i de kommende år. Til gengæld er manglen på viden en reel udfordring, og vi kommer til at have stor fokus på at løfte vidensniveauet i virksomhederne, lyder det fra Jeppe Skinnerup Byskov.

Mange mennesker i 3D-print facilitet

Om Center for Industriel 3D-print
Center for Industriel 3D-print skal demonstrere og udvikle det industrielle potentiale ved 3D-print i produktionen i Danmark, og her findes som det eneste sted i landet fire metalprintere. Danske virksomheder kan dermed få printet emner i metak og får samtidig adgang til at afprøve en fuld produktionslinje til udvikling og 3D-print af komponenter og dele, der sidenhen kan implementeres direkte i egen produktion.

Centeret er samtidig omdrejningspunktet i AM-LINE 4.0, som er et Grand Solutions projekt støttet af Innovationsfonden sammen med en række førende danske virksomheder og vidensinstitutioner fra ind- og udland. Med et samlet budget på 88 mio. kr. er AM-LINE 4.0 den største satsning på Industriel 3D-print i Danmark nogensinde, og målet er at sikre, at danske industrivirksomheder får den nødvendige viden og kapacitet til at kunne udnytte det store potentiale i 3D-printproduktion.