Cirkulært design og banebrydende teknologi skal forvandle tekstilaffald til nye råvarer

Jeppe  Holmehave

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 14.

Tekstilaffald

Cirkulært design og banebrydende teknologi skal forvandle tekstilaffald til nye råvarer

Pressemeddelelse publiceret den 05.05.2021.

En gruppe centrale aktører vil flytte grænserne for genanvendelse af tekstiler. Slidt, ødelagt eller nyt tøj der kasseres, skal nedbrydes til nye råmaterialer, og dermed indgå i et cirkulært kredsløb.

En mindre revolution inden for design og genanvendelse af tekstiler er på plakaten de næste tre år, hvor Teknologisk Institut har samlet en række centrale aktører inden for tøjdesign, genanvendelsesteknologi og forbrugeradfærd. Sammen skal de skabe mere bæredygtighed i tekstilindustrien – og genanvendelse af alt tekstilaffald i Danmark. Projektet hedder ReSuit (Recycling Technologies and Sustainable Textile Product Design), og Innovationsfonden har investeret 13 mio. kr. i projektet, der har et samlet budget på 22,8 mio. kr.

Konsortiet tæller partnere inden for tøj og tekstiler (BESTSELLER, Elis og Designskolen Kolding), råvareproduktion (Crossbridge Energy A/S tidligere A/S Dansk Shell Fredericia), forbrugeradfærd (Naboskab) og nye genanvendelsesteknologier (Aarhus Universitet, tyske Fraunhofer og Teknologisk Institut).

– Hvert år bliver der på verdensplan produceret 100 milliarder tekstilenheder, der i det store og hele behandles som engangsbestik. Materialer til en værdi af 400 milliarder euro går tabt, fordi vi mangler en infrastruktur og robuste genanvendelsesteknologier i meget stor skala. I projektet ønsker vi at få alt tekstilaffald i Danmark ind i et kredsløb, hvor det kan blive til nye tekstiler eller råvarer til andre produkter. Hvis det lykkes, kan det blive en gamechanger, fortæller faglig leder Anders Lindhardt (ph.d.) fra Teknologisk Institut, der leder projektet.

Bæredygtigt design
Konsortiet vil angribe tekstilproblematikken fra to sider: Hvordan bliver tekstilindustrien bedre til at designe bæredygtigt? Og hvilke teknologier kan skabe et cirkulært kredsløb for forbrugernes tekstilaffald?

På designsiden vil der være fokus på bæredygtigt design af tekstilprodukter – det vil sige tekstiler, der er designet med henblik på at blive genanvendt. Arbejdet skal så vidt muligt munde ud i udfasning af stoffer, der ikke egner sig til fremtidens genanvendelsesteknologier og i designguides for bæredygtige tekstilprodukter.

– Cirkularitet er ikke en hyldevare. Der er brug for banebrydende innovation inden for området for at skabe de cirkulære løsninger, vi i BESTSELLER stræber efter. Det er enormt komplekst, og vi arbejder derfor flerstrenget for at kunne sikre fremtidens bæredygtige tøjproduktion. Det afgørende for os er, at vi ikke spilder tiden på gode intentioner, men skaber konkrete resultater, der rykker på denne dagsorden. Med ReSuit er vi en del af et ambitiøst og multifacetteret samarbejde, hvor de udviklede teknologier og løsninger kan få vidtrækkende betydning. Ikke kun i Danmark og ikke kun for BESTSELLER. Og det er præcis, hvad vi sigter efter, Camilla Skjønning Jørgensen, Sustainable Materials & Innovation Manager, BESTSELLER.

Samtidig skal virksomheden Naboskab, der er specialiseret i at forstå og ændre forbrugeradfærd, kortlægge hvordan forbrugerne kan motiveres til at agere bæredygtigt.

Tekstiler til nye råvarer
Når det kommer til tekstilaffald, har projektet blikket rettet mod de 85.000 tons tøj og tekstiler, der hvert år forbruges af danskerne. Af disse materialer ender over halvdelen i sidste ende i affaldsforbrændingen. Fra 2022 skal danske husstande affaldssortere tøj separat – og fra 2025 resten af EU.

- Halvdelen af alle tøjfibre i verden er polyester, så vi vil modne teknologi baseret på kemisk oprensning til at recirkulere polyestermaterialerne, så de kan vende tilbage til tekstilindustrien, fortæller Anders Lindhardt fra Teknologisk Institut.

Resten af tekstilprodukterne skal nedbrydes ved hjælp af såkaldt HTL-teknologi, eller hydrotermisk likvefaktion. Processen gør det muligt, under påvirkning af vand, varme og tryk, at omdanne mange forskellige tekstiler til olieprodukter, der kan bruges til at lave nye råmaterialer, fx plast, brændsel eller syntetiske tøjfibre. HTL er en kendt og robust teknologi, men det er banebrydende at anvende den på tekstiler.

I projektet skal HTL-teknologien modnes og opskaleres i samarbejde med A/S Dansk Shell, der producerer 35 procent af det danske forbrug af brændstofprodukter og med succes har testet raffinering af blandt andet bio-olie, og som ser yderligere muligheder for genanvendelse af andre olieprodukter. 

Rettet den 8. maj, 2021,hvor mængden af tekstiler er præciseret. Ligeledes rettet den 21. april 2022 til Crossbridge Energy A/S - tidligere A/S Dansk Shell Fredericia.

Kontakt

Faglig kontaktperson, Teknologisk Institut

Sofie Kastbjerg

Seniorprojektleder

Teknologisk Institut

Mobil: 72 20 13 69

Mail: skas@teknologisk.dk

 

Pressekontakt, Teknologisk Institut

René Wad Andersen

Kommunikationskonsulent

Teknologisk Institut

Mobil: 72 20 14 74

Mail: rea@teknologisk.dk

 

Kontakt, Innovationsfonden

Mari-Louise Pedersen

Kommunikationskonsulent

Innovationsfonden

Mobil: 61 90 50 35

Mail: mari-louise.pedersen@innofond.dk