Danske eksperter skal udvikle 'rumdragt' til robotter

Jacob  Kortbek

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 52.

-

Danske eksperter skal udvikle 'rumdragt' til robotter

Teknologisk Institut er blevet udvalgt af European Space Agency (ESA) til at tage første skridt i udviklingen af en beskyttende beklædning – et såkaldt smart skin – til robotarme. Visionen er at bane vej for flere robotter i rummet.


Astronauter vil i stigende grad få robotter som kolleger i rummet.

Det kræver dog, at robotterne er sikre at arbejde sammen med, og at de – ligesom astronauterne – bliver beskyttet mod rummets barske spilleregler med stråling, tryk og voldsomme temperatursvingninger.

European Space Agency (ESA) har derfor nu udpeget Teknologisk Institut til at begynde udviklingen og afprøvningen af en beskyttende beklædning til robotarme, så man på sigt vil kunne accelerere udforskningen af rummet ved brug af robotter.

– Vi vil designe og teste et smart skin, der vil gøre robotter mere velegnede til den fremtidige rumudforskning. Det indebærer test af avancerede overfladesensorer og alarmpaneler, der kan gøre robotterne i stand til at detektere og undgå potentielle sammenstød med omgivelserne. Det vil gøre dem til robuste og sikre hjælpere for astronauter i rummet, siger seniorkonsulent Christian Dalsgaard fra Teknologisk Institut.

Nye fremstillingsprocesser til rumudstyr

Afstanden fra eksempelvis Jorden til Mars er 57 millioner kilometer, og transport imellem de to planeter vil typisk tage syv måneder. Det er derfor afgørende, at robotterne er beskyttet og heller ikke forårsager skader på andet udstyr, da det er særdeles tidskrævende, dyrt og i mange tilfælde umuligt at fragte nyt udstyr ud på en mission.

Det kommende, specialdesignede smart skin til robotter skal yde denne beskyttelse – blandt andet ved brug af bløde materialer, der kan 3D-printes, og elektronik, der er trykt på et tekstil, som følger robotarmens bevægelser.

– Vi skal undersøge materialer, som kan beskytte mod støv, stråling og store temperaturskift. Og gennem udnyttelse af moderne 3D-print og trykt elektronik kommer vi også til at introducere nye fremstillingsprocesser til rumudstyr, siger Christian Dalsgaard.

Stort potentiale for rumrobotter

Beskyttelsesbeklædning til robotarme findes og bruges allerede i dag – især i fødevarebranchen – men et tilsvarende til rumrobotter skal kunne operere under helt særlige og ganske barske forhold.

Temperaturen, som menneskelige astronauter bevæger sig i, varierer helt fra minus 100°C til plus 100°C – for at nævne bare ét parameter.

– Potentialet er stort for robotter i rummet, hvor de kan hjælpe med alt fra videnskabelige forsøg til vedligehold på rumstationer og udvinding af værdifulde ressourcer. Det er både billigere og mindre risikobetonet at sende en robot fremfor et menneske. Men det kræver, at de er særdeles robuste, siger centerchef Jacob Kortbek fra Teknologisk Institut, der samtidig sender en stor tak til Rum-kontoret i Uddannelses- og Forskningsministeriet, som har været med til at bane vej for ESA-projektet.

– Det bliver spændende at undersøge, om og hvordan vi kan rykke grænserne for, hvad robotter kan hjælpe med i rummet, tilføjer han.

Første del af udviklingsprojektet forventes færdigt i marts 2024.
 

-
Det kommende, specialdesignede smart skin til robotter skal beskytte mod støv, stråling og store temperaturskift - blandt andet ved brug af bløde materialer, der kan 3D-printes, og elektronik, der er trykt på et tekstil, som følger robotarmens bevægelser. Illustration: Teknologisk Institut.