Den perfekte lagerassistent: Pakkerobot kan reducere spildtid

Lars  Dalgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 83.

Den perfekte lagerassistent: Pakkerobot kan reducere spildtid

Hvordan kan man bruge mobile robotter til at hjælpe med plukning af forskellige emner på et lager? Hvordan skal robotterne køre sikkert blandt andre robotter og mennesker, og hvordan skal medarbejderne fortælle robotten, hvad den skal gøre? 

Det er nogle af de spørgsmål, som servicerobot-teamet på Teknologisk Institut beskæftiger sig med. De har i Odense bygget et lille lagermiljø, hvor mobile robotter bliver testet af i forskellige pluksituationer.

- Vi har bygget et lagermiljø i vores laboratorie med forskellige plukpositioner, hvor brugeren skal gå rundt med robotten og tage nogle varer. Den nuværende problemstilling er, at brugeren bruger meget tid på at gå rundt med fx et bur fra sted til sted og tage udvalgte emner. Løsningen her demonstrerer, hvordan mobile robotter kan optimere plukningen, så medarbejderen ved hjælp fra robotterne kan plukke flere ordrer samtidig, fortæller robotkonsulent Thomas Madsen Almdal.

Lad robotten gøre det hårde arbejde
Det er meningen, at de mobile robotter skal overtage tanketomme arbejdsopgaver, der ikke er direkte værdiskabende for virksomheden. Det handler om, at robotten fx skal hente et bur eller en palle, køre den i stilling for medarbejderen, som så i samarbejde med robotten pakker og gør ordren klar.

- At man anvender den mobile robot, dels til at aflaste ergonomisk, men også til at tage noget af transporttiden fra, effektiviserer hele produktionen og gør den mere fleksibel, uddyber Thomas Madsen Almdal.

Snak med din lagerrobot
Noget af det nye i demonstrationsprojektet er udviklingen af et system, der administrerer og interagerer med alle tilknyttede mobile robotter. I demonstrationen vises to mobile robotter, men systemet kan skaleres, så det kunne sagtens være flere.

LÆS OGSÅFlytning af hospitalssenge skal bane vejen for selvkørende biler.

Udover robotternes interne kommunikation er der behov for, at medarbejderne kan give robotterne kommandoer og samtidigt få feedback fra robotten.

- Der ligger et lag oven på den robotstyring, vi har lavet, som sørger for at koordinere bevægelserne mellem robotterne og for at sætte opgaverne i kø og uddelegere disse til de robotter, der er ledige. Det interessante i den her problemstilling er også, hvordan man bruger stemmestyring af robotter, og hvordan man kan interagere med robotter på en måde, der er intuitiv for mennesker. At man kan snakke med dem og få instruktioner fra dem og på den måde indgå i et samarbejde med robotterne.

Lagerrobotsystemet udvikles i projektet R5-COP, som er en forkortelse af “Reconfigurable ROS-based Resilient Reasoning Robotic Cooperating Systems”. Projektet har til formål at udvikle avancerede modulære teknologikomponenter til understøttelse af fleksible produktionsmetoder. R5-COP er støttet af ARTEMIS Joint Undertaking (#621447) og af InnovationsFonden (#1367-00017B).