
Reduktion af emissioner fra dieseludstødning
Teknologisk Institut hjælper virksomheder med at kortlægge og reducere skadelige emissioner fra dieseludstødning på arbejdspladsen. Instituttets eksperter udfører præcise målinger af sodpartikler, hvad enten det måles som elementært kulstof eller black carbon, så du får et klart billede af luftkvaliteten i dine lokaler.
Med anbefalinger fra Teknologisk Institut kan du implementere effektive tiltag, der sikrer overholdelse af arbejdsmiljøgrænseværdier og skaber tryghed blandt dine medarbejdere.
Teknologisk Institut giver dig et solidt, databaseret grundlag for beslutninger om værnemidler og ventilation, så du kan dokumentere over for Arbejdstilsynet, at dit arbejdsmiljø er sikkert og sundt.
Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?
Præcis kortlægning af luftbårne sodpartikler og andre emissioner fra dieseludstødning
Identifikation af kritiske processer og tidspunkter med høje emissioner
Dokumentation til Arbejdstilsynet om overholdelse af grænseværdier
Hjælp til implementering af effektive forbedringstiltag
Evaluering af implementerede løsningers effektivitet
Rådgivning om optimale værnemidler og ventilationsløsninger
Skræddersyede løsninger til din virksomhed
Teknologisk Institut leverer skræddersyede løsninger, der giver dig præcis den viden, du har brug for, til at træffe de rigtige beslutninger om emissioner fra dieseludstødning i dit arbejdsmiljø.
Dieseludstødning indeholder skadelige sodpartikler og andre komponenter, der kan påvirke medarbejdernes sundhed og trivsel. Med Teknologisk Instituts specialiserede målemetoder får du præcis viden om, hvor og hvornår emissionerne opstår, så du kan sætte effektivt ind.
Specialister fra Teknologisk Institut designer et skræddersyet måleprogram baseret på din virksomheds specifikke behov og udfordringer. Instituttet kan udføre både kontinuerlige realtidsmålinger af black carbon, der giver et detaljeret billede af sodpartiklernes variation over tid, og standardiserede målinger af elementært kulstof, der dokumenterer overholdelse af arbejdsmiljøkrav.
Vores avancerede målemetoder giver kunderne mulighed for at se præcis hvornår og hvor sodpartiklerne opstår. Dette gør det muligt at implementere målrettede og omkostningseffektive løsninger frem for dyre generelle tiltag, der måske ikke løser det egentlige problem, forklarer Thomas Nørregaard Jensen, forretningsleder hos Teknologisk Institut.
Grænseværdier for dieseludstødning - Hvad siger loven?
Arbejdstilsynet har skærpet for emissioner fra dieseludstødning ad flere omgange. Senest den 1. januar 2025 blev grænseværdien skærpet fra 0,01 mg/m3 til 0,005 mg/m3. Denne grænseværdi er et vigtigt redskab til at beskytte medarbejdere mod de sundhedsskadelige effekter af dieseludstødning, som er klassificeret som kræftfremkaldende. Virksomhederne skal sikre, at grænseværdierne ikke overskrides i arbejdsmiljøet.
Teknologisk Institut hjælper virksomheder med at måle og dokumentere niveauet af sodpartikler i arbejdsmiljøet og sikre, at grænseværdien overholdes. Ved at kombinere målinger af elementært kulstof (EC) og black carbon (BC) kan Teknologisk Institut give et detaljeret billede af eksponeringen og hjælpe med at identificere effektive tiltag til at reducere den.
(Kilde: Bekendtgørelse nr. 1619 af 19/12/2025 om grænseværdier for stoffer og materialer (kemiske agenser) i arbejdsmiljøet).
Sådan foregår processen - Fra måling til forbedring
Indledende dialog og planlægning: Teknologisk Institut designer sammen med jer et måleprogram tilpasset jeres specifikke behov
Gennemførelse af målinger: Instituttet udfører præcise målinger af luftbårne sodpartikler (black carbon og/eller elementært kulstof)
Analyse og anbefalinger: Resultaterne analyseres, og Teknologisk Institut kommer med konkrete forbedringsforslag
Implementering: Teknologisk Institut hjælper med implementering af de anbefalede tiltag
Evaluering og dokumentation: Effekten af de implementerede tiltag dokumenteres
Avanceret måleudstyr giver præcise resultater
Teknologisk Institut benytter state-of-the-art måleudstyr til at måle sodpartikler på forskellige måder:
Black Carbon-målinger: Instituttets aethalometre giver realtidsmålinger af sodpartikler med høj tidsopløsning, så der kan identificeres præcis hvornår emissionerne opstår
Elementært Kulstof-målinger: Standardiserede laboratorieanalyser der dokumenterer overholdelse af Arbejdstilsynets grænseværdier. Referencemetode: NIOSH 5040.
Kombinerede målemetoder: Ved at kombinere forskellige målemetoder får du et komplet billede af luftkvaliteten
Hvem har gavn af Teknologisk Instituts ydelse?
Entreprenører med dieseldrevne maskiner
Lagervirksomheder med dieseldrevne trucks
Værksteder og klargøringssteder hvor dieselmotorer startes indendørs
Rederier med ansatte på vogndæk
Alle virksomheder der ønsker at sikre et sundt arbejdsmiljø
Ved at reducere sodpartikler fra dieseludstødning opnår du:
Trygge medarbejdere: Dokumentation for et sundt arbejdsmiljø skaber tryghed
Overholdelse af lovkrav: Solid dokumentation til Arbejdstilsynet
Forbedret sundhed: Færre sygedage og højere produktivitet
Styrket omdømme: Vis at I tager medarbejdernes sundhed alvorligt
Omkostningseffektive løsninger: Målrettede tiltag baseret på præcise data
Ofte stillede spørgsmål om dieseludstødning og arbejdsmiljø
Hvordan måles dieseludstødning i arbejdsmiljøet?
Dieseludstødning måles typisk som sodpartikler gennem målinger af elementært kulstof (EC) eller black carbon (BC). EC måles gennem standardiserede opsamlingsmetoder og laboratorieanalyser, mens BC kan måles i realtid med specialiseret udstyr som aethalometre.
Hvad er forskellen på sodpartikler, black carbon og elementært kulstof?
Sodpartikler er et generelt begreb for de mørke partikler, der dannes ved ufuldstændig forbrænding af diesel. Black carbon (BC) er den lysabsorberende del af sodpartikler, som måles optisk i realtid. Elementært kulstof (EC) er den kemisk inerte kulstofkomponent i sodpartikler, som måles gennem termo-optiske laboratorieanalyser og bruges i Arbejdstilsynets grænseværdi på 0,005 mg/m3. BC- og EC-målinger er korrelerede men ikke identiske. En BC-måling afviger dog typisk ikke mere end 10 % fra en EC-måling.
Hvilke helbredseffekter har dieseludstødning?
Dieseludstødning er klassificeret som kræftfremkaldende og kan forårsage luftvejsproblemer, hjerte-kar-sygdomme og andre sundhedsproblemer ved længerevarende eksponering.
Kontakt Teknologisk Institut i dag for en uforpligtende snak om, hvordan instituttet kan hjælpe din virksomhed med at skabe et sundere arbejdsmiljø gennem reduktion af sodpartikler fra dieseludstødning.