Droner skal forebygge stress hos planter

Lars  Dalgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 83.

Droner skal forebygge stress hos planter


Hvis landmændenes afgrøder eller gartneriernes planter bliver ramt af sygdomme, skadedyr eller mangler næringsstoffer, bliver de stressede - og det går ud over høstens udbytte og i sidste ende bundlinjen.

Specialister fra Teknologisk Institut udvikler derfor nu nye, brugbare løsninger til landmænd og gartnerier.

De kombinerer viden om avanceret vision- og droneteknologi med branchens udfordringer og behov til overvågning af planters sundhedstilstand.

- Det vi har sat os for, er at finde løsninger til landbruget og til gartnerierne, så de kan blive mere effektive i deres produktion. Det gør vi bl.a. ved at bruge avancerede sensorer samt droneteknologi, som kan flyve de her sensorer ud over markerne og planterne. Og i samarbejde med agronomerne - som kender behovene hos gartnerierne og i landbruget - kan vi forebygge stress hos planterne, fortæller sektionsleder Jakob Kortbek fra Teknologisk Institut.

-

- Landbruget i Danmark bliver større og større, og det stiller store krav til, at landmændene kommer rundt og tilser alle sine marker for sygdomme, næringsstofmangel eller andet. Og her kan droner være en væsentlig faktor til at spare tid og samtidig opnå rettidighed i bekæmpelse af fx sygdomme, tilføjer sektionsleder Lars Byrdal Kjær fra Teknologisk Institut.

Droner i landbruget skal give agroindustrien bedre og billigere muligheder til at overvåge planternes sundhedstilstand, før uheldet er ude.

- Plantestress kan være altødelæggende. Det kan være utrolig dyrt, hvis man har nogle sektioner af planter, der ikke får vand, bliver udsat for en weekend uden overvågning eller du får skadedyr, der ikke bliver opdaget i tide, forklarer Carsten Garbo Schroll fra gartneriet SCHROLL i Årslev.

-

For at imødekomme branchens behov, arbejdes der på at udvikle brugervenlige, fleksible og driftssikre droner, der anvender det sidste nye teknologi.

-  Vi arbejder med den næste generation af droneteknologi. Nogle af de teknologier, vi arbejder med, er indendørs positionering af droner, anti-kollisionssystemer, autonomi, automatisk baneplanlægning og vores shared autonomy-koncept, hvor vi deler arbejdet mellem et automationssystem og en menneskelig operatør, fortæller droneekspert Mathias Flindt fra Teknologisk Institut og konkluderer.

- Dronerne i sig selv giver ikke rigtig den store værdi, men i det øjeblik vi kombinerer dem med visionteknologi og automatisk behandling af data fra kameraet, kan vi faktisk levere en præcis information, som kan bruges i branchen. Så har vi en droneteknologi, der er med til at skabe rigtig høj værdi.

-

Aktiviteten er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.