Dybere forståelse for ’den gode dej’ skal optimere Lantmännen Unibake’s produkter

Simon  Frølich

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 28.

neutroner, røntgen

Dybere forståelse for ’den gode dej’ skal optimere Lantmännen Unibake’s produkter

Med en stigende automatisering af brødproduktion har Lantmännen Unibake behov for at opnå en større forståelse for sit produkt. Gennem røntgenanalyser har Teknologisk Institut karakteriseret virksomhedens æltningsproces.   

At bage et brød er ikke bare at sætte det i ovnen - Lantmännen Unibake har siden slutningen af 1800-tallet arbejdet med at skabe bedre og sundere brød og leverer nu mere end en halv million brød og boller til danskerne hver dag, blandt andet i form af kendte brands som Schulstad og Hatting. Moderne produktionsteknologi, specielt automatisering, har flyttet den enkelte bager længere væk fra produktionen af det enkelte brød. Det er imidlertid vanskeligt at overføre århundreders erfaring på området til den automatiserede produktion.

- Forudsætningen for at bage et godt brød er at have det rigtige udgangspunkt i form af ’den gode dej’. Vi er i dag afhængige af at have erfarent personale til at justere produktionen for at opnå den gode dej. Det leder til variationer og spild ved skift og omstilling i produktionen. For at kunne styre og udvikle vores produktion optimalt er første skridt at opnå en grundlæggende forståelse af vores produkt, fortæller Jeppe Møller Lorentzen, Continuous Improvement Manager hos Lantmännen Unibake.

Lantmännen Unibake har derfor indgået et samarbejde med Teknologisk Institut om at undersøge hvorledes maskinæltning påvirker strukturen af den fremstillede dej, helt ned på det mikroskopiske plan. På forskningsfaciliteten Paul Scherrer Institute i Schweiz har de udført mikro-Computed Tomography-målinger, som har gjort det muligt at opnå en unik indsigt i hvordan længden af den tid dejen æltes i maskinen påvirker den interne struktur.neutroner

 - Avanceret billedbehandling har givet os mulighed for at se forskelle i både størrelsen af stivelsespartiklerne og formen af glutensammensætningen ved forskellige æltningstider. Resultaterne kan vi bruge til at sammensætte viden, som Lantmännen Unibake kan benytte til at optimere deres produktion, siger Simon Frølich, konsulent på Teknologisk Institut.

Optimering af produktionen er af afgørende betydning for Lantmännen Unibake, da virksomheden herigennem sikrer, at de fortsat kan levere danskproduceret brød af allerhøjeste kvalitet og til en konkurrencedygtig pris.

- Undersøgelserne har givet os ny indsigt i æltningsprocessen som vil hjælpe os med at levere endnu bedre brød og samtidig vil optimere vores produktion, siger Jeppe Møller Lorentzen.

Står din virksomhed med spørgsmål omhandlende interaktioner mellem komponenter, strukturforståelse af kemiske forbindelser eller fordeling af grundstoffer og molekyler i dine produkter? Du meget velkommen til at kontakte os. Måske kan avanceret karakterisering hjælpe.

Læs mere: Materialeanalyse med røntgen og neutroner