Enestående betonfisk viser vej for fremtidens beton-byggeri

Mette  Glavind

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 20.

Tailorcrete

Enestående betonfisk viser vej for fremtidens beton-byggeri

Foto: STAMERS KONTOR

Teknologisk Institut har netop afsluttet EU projektet TailorCrete, som med digitalt udformede og robotudskårne forme og armering viser nye veje for hidtil umulige betonkonstruktioner.

Under ledelse af Teknologisk Institut er der netop blevet bygget en stor og organisk formet betonskulptur i udkanten af Aarhus. Den seks meter høje og 21,4 meter lange skulptur, kaldet Fisken, er støbt i en avanceret støbeform, som med robot er fræset ud i polystyren, mens den skræddersyede armering ligeledes er bukket af en robot. Skulpturen er kulminationen på et udviklingsarbejde som blev startet af Teknologisk Institut tilbage i 2007.

- Skulpturen viser, at alt det vi drømte om i 2007 er muligt rent teknisk. Vi kan fremstille meget komplekse og æstetiske mesterværker ved hjælp af digitale værktøjer, siger centerchef Dorthe Mathiesen, Betoncenteret, Teknologisk Institut.

TailorCrete er et EU projekt med deltagere fra otte europæiske lande. Fra Danmark deltager Teknologisk Institut , Syddansk Universitet ,MT Højgaard, Gibotech, Paschal Danmark A/S og Unicon A/S. Projektets overordnede mål er udvikling af nye, industrielle metoder til fremstilling af fremtidens digitale betonarkitektur til en realistisk økonomi.

For at udstøbe den komplicerede form, er der blevet udviklet en skræddersyet beton – en selv-kompakterende beton – samt en dertilhørende formfyldningsstrategi. Denne kombination sikrer betonoverflader af høj kvalitet både kvalitetsmæssigt og æstetisk.

Selve støbeformen er specialudviklet i forbindelse med projektet. Den robot-udfræsede  støbefom er betrukket med en særlig silikonemembran. Membranen sikrer glatte overflader, gode slipegenskaber og frem for alt mulighed for genanvendelse af formdelene.

- Det er helt ekstremt kompliceret forskallingsarbejde, der er udarbejdet her både i de 3D digitale værktøjer, i planlægningen af fræsningen og i logistikken i opbygningen af formene og i grænsefladerne mellem formene. Membranen er et resultat af mange års undersøgelse af materialer som giver fantastiske overflader og gode slipegenskaber. Der har været prøvet alverdens produkter og membranen har vist sig at være en rigtig god løsning.

- Vores viden om SCC er opbygget gennem en lang årrække og vi har på Teknologisk Institut internationale spidskompetence i design og simulering af konstruktioner med selvkompakterende beton, fastslår centerchef Dorthe Mathiesen.

Betonfisken blev indviet fredag den 9. maj 2014 kl. 12-15, Paschal-Danmark, Bredskiftevej 24, Aarhus V.