Europas veje, vindmøller og vandforsyning skal vedligeholdes af robotter

Kurt  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 11.

-

Europas veje, vindmøller og vandforsyning skal vedligeholdes af robotter

Der er en enorm mængde opgaver forbundet til inspektion og vedligehold af vores infrastruktur, som i dag bliver udført manuelt. Teknologisk Institut er nu med til at igangsætte en række eksperimenter sammen med danske og europæiske virksomheder, som skal bane vejen for at indføre robotteknologi til at klare opgaverne.


Sikre broer, rent vand og varme stuer. Mennesker udfører i dag et hav af ensformige, risikable og tidskrævende inspektions- og vedligeholdsopgaver i sektorer som eksempelvis transport, vandforsyning og energi – som er med til at sikre, hvad mange af os tager for givet.

Det globale marked for inspektion og vedligehold er faktisk estimeret til 450 milliarder euro, og der er et massivt potentiale for robotteknologiske løsninger til at øge produktiviteten og forbedre sikkerheden.

Det potentiale arbejder Teknologisk Institut – gennem et EU-finansieret projekt, der hedder RIMA – at få danske virksomheder til at realisere og udnytte til deres fordel.

50 eksperimenter på tværs af Europa

RIMA (Robotics for Infrastructure Inspection and Maintenance) er et fireårigt, europæisk projekt (2019-2022), som hjælper små- og mellemstore virksomheder med at indføre robotteknologi til at løse udfordringer inden for inspektion og vedligehold - eksempelvis vandforsyning, veje, jernbaner, infrastruktur i byer og energiproduktion og -distribution.

-

Mere konkret modtager man med Teknologisk Institut - som leder den danske indsats i projektet - nøgleservices til at opnå acceleration. Det inkluderer støtte til tests og teknologioverførsel, rådgivning og træning i robotteknologi inden for inspektion og vedligehold.

Netop nu indledes sidste runde af i alt 50 eksperimenter, hvor virksomheder modtager støtte til at løse en udfordring eller udvikle teknologier og løsninger til inspektion og vedligehold. Heriblandt er også et par danske virksomheder.

Fortovstyggegummi og undervandsoperationer

76 millioner stykker tyggegummi bliver hvert år efterladt på danske fortove. Det er en udfordring, som den aarhusianske virksomhed Capra Robotics har kastet sig over og gennem RIMA-projektet ønsker at udvikle en løsning til.

I Odense har en anden virksomhed, Blue Atlas Robotics, sat sig for at gøre inspektionsopgaver under vandets overflade nemmere og mere effektiv med en autonom undervandsdrone.

-

- Der er en flaskehals, når det kommer til at forbinde teknologien til markedets behov og applikationer med stort potentiale. Det er derfor en fornøjelse at kunne bidrage til, at også danske virksomheder får den specialistviden, de har brug for, får adgang til et europæisk netværk og får accelereret væksten i feltet for robotter til inspektion og vedligehold, siger centerchef Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut.

RIMA-konsortiet består af 16 ledende forskningsorganisationer fra forskellige europæiske lande og syv organisationer, som repræsenterer slutbrugere og forskellige sektorer. RIMA er blevet finansieret med 120 millioner kroner af EU.