Fleksible varmepumper skal stabilisere den miljøvenlige fjernvarme
En stor del af danske forsyningsvirksomheder forventer at investere i varmepumper, viser ny rapport fra Teknologisk Institut.
Miljørigtige varmepumper til opvarmning er nu også på vej over i fjernvarmenettet. Mere end halvdelen af de danske forsyningsvirksomheder forventer at investere i varmepumper indenfor de næste 4-5 år. Det viser rapporten Fleksibilitet er nøglen til fremtidens integrerede energisystemer. Her har instituttet spurgt 36 danske forsyningsvirksomheder om deres forventninger til fremtidens energiforsyning.
- Forsyningsselskabernes planer viser et behov for at opretholde forsyningssikkerheden og stabilisere den grønne energiforsyning. Andelen af fluktuerende - ufleksibel - vedvarende energi fra sol og vind er stigende, men denne forsyning er selvsagt direkte koblet til mængden af sol og vind og dermed ustabil. Her vil varmepumper kunne levere et stabilt bidrag af grøn energi til forsyningsvirksomhederne, siger centerchef Frank Elefsen, Teknologisk Institut.
Varmepumper kan udnytte varmen i jorden og luften, fra spildevand eller andre varmekilder såsom overskudsvarme fra industrien til produktion af fjernvarme, som udgør en stor del af den kollektive varmeforsyning.
Ifølge undersøgelsen forventer forsyningsvirksomhederne især at investere i varmepumper, både varmepumper i sig selv, integrerede varmepumper med termisk lagring eller solvarme og biomassebaserede anlæg, som er integrerede med varmepumper. Ud over investering i varmepumper, forventer forsyningsvirksomhederne også at investere i termisk lagring samt digitalisering.
Om undersøgelsen
36 forsyningsvirksomheder har deltaget i undersøgelsen. Her er 25 har varme som forsyningstype, 6 har varme og el, 3 har el, og 2 forsyningsvirksomheder har henholdsvis el & gas og varme, el & gas.
Fleksibilitet er nøglen til fremtidens integrerede energisystemer er en del af undersøgelserne Fremtidens teknologier i danske virksomheder. Her har Teknologisk Institut, som er en af Danmarks største udbydere af teknologisk service, taget en temperaturmåling på fremtidens teknologi, som den ser ud i de brancher, der er nøglen til produktion, energiforbrug og byggeri i Danmark.