
Food Upcycling
Madspild kan mindskes ved at udnytte fødevaresidestrømme
Flere partnere samarbejder i projektet Food Upcycling med henblik på at finde nye måder at anvende uudnyttede sidestrømme fra fødevareproduktionen. Projektet har til formål at reducere madspild og forbedre danske fødevareproducenters konkurrenceevne ved at mindske den samlede miljø- og klimabelastning fra industrien.
Madspildsudfordringer og uudnyttede ressourcer
På globalt plan udgør madspild en markant del af CO2-udledningen, og i Danmark alene fører fødevareproduktionen til 811.404 tons madspild om året (Fødevarestyrelsen). En væsentlig del af disse ressourcer kunne stadig anvendes som fødevarer, men ender ofte i biogasproduktionen, hvilket repræsenterer et enormt tab af potentiale. Mange virksomheder har ikke de nødvendige ressourcer, viden eller netværk til at udnytte denne mulighed selvstændigt. Barrierer som f.eks. manglende samarbejde mellem aktører, effektive teknologier til separering, opkvalificering og opbevaringsløsninger står i vejen for udnyttelse af disse sidestrømme.
Tilgang til en bæredygtig og konkurrencedygtig fremtid
Projektet Food Upcycling har til formål at hjælpe danske virksomheder med systematisk at opgradere deres fødevaresidestrømme med innovative løsninger og partnerskaber med nøgleaktører som DTU Fødevareinstituttet, DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer, Dagrofa samt Foodvalley og Food & Bio Cluster Denmark. Gennem samarbejde med over 300 virksomheder sigtes der mod at vurdere forretningspotentialet ved upcycling af sidestrømme og igangsætte udviklingsforløb for de mest lovende initiativer.
Fremtidens markedspotentiale
Markedet for upcycling af fødevaresidestrømme byder på et væld af muligheder for de involverede virksomheder, især inden for SMV-segmentet. Gennem samarbejde mellem fødevareproducenter, aftagere og følgeindustri åbnes der op for udvikling af nye produktmuligheder og indgangen til nye markeder. Upcycling-praksis ser ud til at blive en integreret del af fremtidens fødevareproduktion, hvor bæredygtighed og ressourceudnyttelse står i centrum.
Miljømæssige fordele ved madspildsreduktion
Food Upcycling bidrager direkte til at nedsætte den klimabelastning, som madspild repræsenterer. Ved at holde sidestrømmene inden for fødevareværdikæden i stedet for at sende dem til biogasproduktion, kan projektet føre til en markant reduktion i CO2-udledninger fra industrien. Det skønnes, at op mod 75% af de deltagende virksomheder vil kunne genanvende deres sidestrømme kort efter projektets afslutning eller indenfor få år.
FAKTA OM PROJEKTET
- Projekttitel: Food Upcycling
- Projekttype: Forskning og udvikling
- Projektsum: 13.000.000
- Projektperiode: Februar 2025 – januar 2028
- Partnere: Teknologisk Institut, DTU Fødevareinstituttet, DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer, Dagrofa, Foodvalley, Food & Bio Cluster Denmark
- Understøttede verdensmål: Verdensmål 9: Industri, innovation og infrastruktur, Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion
- Læs mere om projektet på dets hjemmeside: FoodUpcycling.dk