Giver parasollen falsk tryghed?

Charlotte  Fischer

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 35.

UV-beskyttelse i parasollen

Giver parasollen falsk tryghed?

Man skal have øjnene med sig, hvis man i weekenden skal en tur i byggemarkedet for at investere i en ny haveparasol. Det kan nemlig være svært at sikre sig, at parasollen reelt beskytter mod solens skadelige stråler. Ifølge Charlotte Fischer, faglig leder på Teknologisk Institut, er det et stort problem, at producenterne af parasoller, solsejl og markiser ikke i tilstrækkelig grad sørger for, at UV-faktoren fremgår af mærkningen på produkterne. Forbrugerne ender ofte med at købe produkter som giver dem falsk tryghed.

Øget efterspørgsel på UV-test af tøj

På tekstillaboratoriet på Teknologisk Institut kan man ifølge Charlotte Fischer mærke en øget efterspørgsel på UV-test af beklædningsprodukter som solhatte og badetøj - specielt til børn. Det skyldes i høj grad, at forbrugerne er blevet mere bevidste om at klæde sig rigtigt på, når de opholder sig i solen. Desværre ser det ikke ud til at de er ligeså bevidste, når det gælder solafskærmningsprodukter som parasoller, solsejl og markiser.

Skygge er ikke altid nok

Mange forbrugere har stadig den opfattelse at skygge automatisk beskytter imod solens skadelige stråler. Det er dog ikke altid tilfældet, pointerer Charlotte Fischer. Tekstilets UV-faktor kan afhænge af mange forskellige ting såsom tætheden, vægt, elasticiteten og efterbehandlingen ligeså vel som fibersammensætningen kan have indflydelse på beskyttelsesfaktoren.

Gå efter UV-faktor 50+

Vil man som forbruger være sikker på, at den nyindkøbte parasol beskytter tilstrækkeligt imod solens skadelige stråler, så skal man kigge efter produkter med tydelig angivelse af UV-faktoren. UV-faktoren skal helst være minimum 50.

Udskift den gamle parasol

Derudover skal man være opmærksom på, at beskyttelsen kan aftage over tid, da vejrlig og brugsslitage kan have en negativ effekt på beskyttelsesevnen. Så måske er det ved at være tid til at få den ti år gamle haveparasol udskiftet.

Læs mere om UV-beskyttende tekstiler