Guide: Sådan gør du din cobot klar til håndteringsopgaver

Christian Skov Esbensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 22.

Guide: Sådan gør du din cobot klar til håndteringsopgaver

Når der skal samles op eller placeres emner i en produktion, kan det med fordel løses med en cobot. Her kan du blive lidt klogere på, hvordan du vælger den rigtige griber, og gør din cobot klar til håndteringsopgaver.


Palletering, skruning og påføring af lim

Det er kun nogle af de processer, som cobots kan hjælpe din virksomhed med.

Men hvordan kommer du i gang og gør din cobot klar til disse opgaver – og ikke mindst, hvordan vælger du det rigtige værktøj?

Det kan konsulent Christian Skov Esbensen fra Teknologisk Institut hjælpe dig med.

Herunder kigger vi nærmere på cobots, der skal pakke, palletere eller betjene maskiner – altså håndteringsopgaver.

Hvordan vælger du værktøjet?

Når emner skal håndteres, findes der mange forskellige løsninger – gribere – der kan løse hver deres opgave på hver deres måde. En pneumatisk griber, en elektrisk griber og en vakuumgriber er tre af de mest anvendte gribere.

Her ser du fordele og ulemper ved dem...

-

-

-

Derudover skal du også kigge på opgaven og finde frem til, om der er tale om et emne, der skal samles op med en formgreb eller et kraftgreb.

Et formgreb har en griber, der tilpasser sig emnet, hvorimod et kraftgreb opsamler emnet ved at holde det godt fast med en kraft.

Her er fordelene og ulemperne ved formgreb og kraftgreb...

-

-

Hvorfor bruge en cobot til håndtering?

De fleste håndteringsopgaver er gentagende opgaver, som meget vel skal foretages i nogle uhensigtsmæssige stillinger. Derudover er det opgaver, som i de fleste produktioner kan foregå både dag og nat.

Derfor er det oplagt at få en robot til at udføre håndteringsopgaven, så medarbejderne slipper for det ensidige, gentagende arbejde og slipper for at bemande opgaven hele døgnet.

 

Cobot Knowledge Lab – der er et partnerskab mellem Industriens Fond, Teknologisk Institut, Implement Consulting Group og Videnscenter for Automation & Robotteknologi (Nord & Syd) – har til formål at klæde nutidens og fremtidens arbejdsstyrke på til at blive innovative cobot-brugere.

Videoen her er en ud af flere læringsvideoer, som bliver en del af en kommende vidensbank på cobotlab.dk.