Hightech kvalitetskontrol af aluminium hos Alumeco

Hanna  Leemreize

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 02.

Fly i hangar

Hightech kvalitetskontrol af aluminium hos Alumeco

Aluminium er et kompliceret materiale, hvor de mekaniske egenskaber kan tilpasses bestemte anvendelser ved at tilføje bestemte legeringselementer og ændre varmebehandling. Virksomheden Alumeco A/S indkøber støbegods i aluminium fra værkerne og videresælger til blandt andre underleverandører til luftfartsindustrien i hele Europa.

Hos Alumecos kunder bearbejdes materialet til den endelige form, men under bearbejdningen er der risiko for at materialet ”slår sig” grundet indre mekaniske spændinger i metallet, kaldet restspændinger. Restspændinger fjernes normalvis gennem varmebehandling, men for specielle typer aluminium til bl.a. luftfartsindustrien er denne behandling ikke mulig. Der findes i øjeblikket ikke nogen udbredt metode til at måle restspændinger i en kvalitetskontrol og dermed forhindre reklamationer og forsinkelser for slutbrugeren.

Men neutroner kan trænge igennem metaller og måle deformationerne, som kan omregnes til restspændinger, og dermed give svar på, om emnet kommer til at slå sig.

Sammen med Teknologisk Institut fik Alumeco målt restspændinger tværs gennem 20 cm aluminium på en neutronfacilitet. Denne hightech-kvalitetskontrol kan give Alumeco en fordel på det globale aeronautiske marked som leverandør af ”stress-free aluminum”.

Læs mere