Individuelle produkter kan fremstilles i serieproduktion

Christian  Kallesøe

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 70.

TNO maskinen

Individuelle produkter kan fremstilles i serieproduktion

Pressemeddelelse 06.11.2015. Opdateret den 24.11.2016

Teknologisk Institut, Nanoproduktion og Mikroanalyse har installeret PrintValley, som kan producere 100 unikke produkter – samtidig. Printvalley giver en smagsprøve på fremtidens produktionssystem og fremstiller individuelt tilpassede produkter til såvel industrien som forbrugerne.

PrintValley er et robotsystem sammensat af 100 forskellige moduler, som i en karrusel med variabel hastighed for eksempel kan 3D printe, påføre eller laserskære emnerne individuelt. På den måde kan systemet producere 100 forskellige produkter på én gang.

Systemet er på Teknologisk Institut i samarbejde med hollandske TNO inden for resultat-kontrakten 'Produktion i Danmark' - en kontrakt om projektsamarbejde, der er indgået med Rådet for Teknologi og Innovation i perioden 2013-15.

Teknologisk Institut deler TNO’s motto 'Innovation for Life', og i oktober og november 2015 har TNO installeret et 'Factory of the Future' PrintValley produktionssystem hos Teknologisk Institut, således at det kan opleves live i Danmark.

Teknologisk Instituts Center for Nanoproduktion og Mikroanalyse planlægger at bygge deres egen fleksible produktionsplatform i løbet af 2016.

TNO-maskine - Zachary J. Davis
Zachary J. Davis, Nano- og Mikroteknologi, Teknologisk Institut, betjener TNO maskinen. 


- Den europæiske Horizon 2020, som er EU’s rammeprogram for internationale forsknings- og udviklingsprojekter, har en agenda, der i 2016 dækker konceptet 'Factory of the Future'. Derfor er vi glade for at kunne demonstrere PrintValley, som kan udvide mulighederne for hybridfremstilling af fremtidens produkter på nano-, mikro- og makroniveau, siger centerchef Leif Højslet Christensen, Teknologisk Institut.

PrintValley produktionsudstyret er udstyret med en karrusel, som fremfører palletter med pålagte emner med en hastighed på 900 til 1.500 mm pr. sekund. Over karrusellen er monteret en række værktøjer, som kan introduceres og anvendes efter behov.

Additive Manufacturing værktøjet kan udlægge 3D voksstrukturer i en prototype version. Et andet værktøj er laser-mikrobearbejdning af plast og stål – et område som Nano- og Mikroteknologi har arbejdet med i flere år. Funktionelle nanomaterialer kan doseres meget præcist i f.eks. metalliske ledningsbaner bygget op af kobber- eller sølv-nanopartikler. En hurtig og præcis robot kan placere og aftage et pallette-emne. Påføring af voks, sølv og kobber samt laserskæring af emnet kan udføres på meget kort tid.

Nano- og Mikroteknologis superkritiske reaktor leverer nanopartiklerne i en opløsning. I samarbejde med en dansk virksomhed testes pålægning af katalysematerialer på membraner til brug i brændselsceller. Dette værktøj er bygget op af Instituttets medarbejdere i Nano- og Mikroteknologi.

TNO - PrintValley - ZJD
Zachary J. Davis, Teknologisk Institut, Nano- og Mikroteknologi klargører TNO maskinen.


- PrintValley giver et godt indblik i de muligheder, man har for at lave en meget fleksibel produktion. I en verden, hvor forbrugerne i stigende grad ønsker sig brugertilpassede produkter, er der brug for, at produktionssystemet kan omstilles hurtigt. PrintValley er en mulig løsning på dette, siger Leif Højslet Christensen. 

Yderligere oplysninger
Centerchef Christian Kallesøe, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2570,
mail: chkl@teknologisk.dk