Internationalt samarbejde mellem industri og forskning vil lancere løsning for fuld genanvendelse af vindmøllevinger

Simon  Frølich

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 28.

Vestas - Vindmøller

Internationalt samarbejde mellem industri og forskning vil lancere løsning for fuld genanvendelse af vindmøllevinger

Pressemeddelelse fra Vestas Wind Systems A/S, Olin Corporation, Teknologisk Institut og Aarhus Universitet.

Publiceret den 17. maj 2021.

En gruppe førende virksomheder og vidensinstitutioner har udviklet en ny teknologi til fuld genanvendelse af kompositmaterialer, der bl.a. bruges til at lave vindmøllervinger.

Med den nye teknologi kan det sidste skridt på vejen nu tages til en fuldt ud cirkulær værdikæde i vindmølleindustrien. For at bane vejen for den nye teknologi og fremme den cirkulære økonomi i vindmølleindustrien er projektet CETEC (Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites) oprettet. Inden for tre år vil CETEC fremlægge en færdig løsning for både implementering og kommercialisering af den nye genanvendelsesteknologi.

Projektet er anført af verdens førende vindmølleproducent Vestas og er delvist finansieret af Innovationsfonden. De øvrige partnere i projektet er Olin Corporation, der er verdens største epoxyproducent, Teknologisk Institut og Aarhus Universitet. Denne partnerkreds har tidligere samarbejdet i innovationsprojektet DreamWind, som CETEC er en fortsættelse af.

Teknologien består af to dele. Først bliver kompositmaterialerne skilt ad i glasfiber og epoxy. Herefter bliver epoxyen yderligere neddelt i grundbestanddele, der er af samme kvalitet som de jomfruelige materialer, en proces der kaldes kemisk genanvendelse, eller chemcycling. Disse bestanddele kan så genanvendes til produktion af nye vindmøllevinger og dermed gøre epoxyen fuldt genanvendelig.

Vindmøller er i dag 85-90% genanvendelige, og de sammensatte materialer i vingerne udgør den største forhindring for et fuldt cirkulært materialekredsløb. For at nå dertil er der behov for nye tilgange, der kan styrke genanvendeligheden af vingerne og deres design. Hvis målsætningen nås, vil CETEC have taget et vigtigt skridt mod en vindmølleindustri, der ikke producerer affald.

”I takt med at verden i stigende grad forpligter sig til en CO2-neutral fremtid, forventes det, at vindmølleindustrien vil opleve betydelig vækst i de kommende år. Derfor er det helt afgørende at sikre, at vores branche kan opskalere på bæredygtig vis, herunder ved at minimere vores eget aftryk på miljøet. Vestas har allerede forpligtet sig til nul-affalds vindmølleproduktion senest i 2040, og CETEC bliver en vigtig milepæl på vejen mod det, der potentielt set vil kunne løse problemet med deponering af vindmøllevinger,” siger Allan Korsgaard Poulsen, Head of Sustainability and Advanced Materials, Vestas Innovation and Concepts.

”Kompositmaterialer er kendetegnet ved en unik kombination af lav vægt og høj styrke. Det kræver en stærk binding mellem to forskellige materialer – glasfiber og epoxy. Dilemmaet er, at den selvsamme binding gør det svært at genanvende materialerne. Derfor vil udviklingen af CETEC’s innovative teknologi, der gør det muligt at adskille kompositmaterialet i udtjente vinger, være banebrydende. Vi vil kunne udnytte materialeværdien i begge affaldsstrømme i en ny cirkulær værdikæde,” siger Simon Frølich, sektionsleder, ph.d., på Teknologisk Institut.

”Kemisk genanvendelse af epoxy-baserede materialer vil gøre det muligt at nedbryde disse ellers yderst stabile polymerkæder til molekylære byggesten. Disse byggesten er lette at bearbejde og kan bruges til produktion af ny epoxy i samme kvalitet som den oprindelige. At vi på den måde undgår, at den værdifulde molekylære kompleksitet går tabt, er et vigtigt skridt på vejen mod bæredygtige materialer,” siger professor dr. Troels Skrydstrup, Aarhus Universitet.

CETEC vil bygge videre på den eksisterende teknologi til genanvendelse af glasfiberkomponenter ved at adressere manglen på genanvendelsesteknologier for epoxy-resiner. Det vil indgå i et nyskabende cirkulært kredsløb for vindmølleindustrien. Samtidig kan en modnet teknologi for kemisk genanvendelse af epoxy potentielt set få betydning for andre brancher, der anvender kompositter i produktionen, som for eksempel bilindustrien og flyindustrien.

”Som verdens største producent af epoxy og som leverandør til vindmølleindustrien, er vi hos Olin stolte af at bidrage med teknologisk ekspertise i dette vigtige bæredygtighedsprojekt. Udvikling af teknologi, der imødekommer behovet for genanvendelig epoxy, vil være endnu et eksempel på, at vi handler på vores bæredygtighedsmål om øget ressourceeffektivitet. Dette innovationsarbejde vil hjælpe branchen til at minimere forbruget af jomfruelige materialer til fordel for genbrug og genanvendelse,” siger Leif Ole Meyer, TS&D Leader EMEAI hos Olin Corporation.

CETEC vil også have fokus på strategier, hvor kemisk genanvendelse af epoxy kan bruges i andre industrier. Her er et stort kommercielt potentiale – især på markeder, hvor reglerne for affaldshåndtering i produktionsindustrien bliver strammet som led i en bredere bæredygtighedsdagsorden.

”Hos Vestas oplever vi stigende efterspørgsel efter mere bæredygtige produkter hos vores kunder i hele verden. Vi nærer en tro på, at det er netop det, vi kan tilbyde vores kunder, når denne teknologi er modnet,” tilføjer Allan Korsgaard Poulsen.

Projektet CETEC forventes at have en varighed på tre år. En udførlig strategi for både implementering og kommercialisering af den nye genanvendelsesteknologi ventes at være klar ved projektets udløb.

Læs mere

 

Yderligere information

Vestas

Manita Dosanjh

Communications Specialist

Tel: +45 266 92968

Email: mtkdo@vestas.com


Teknologisk Institut

Faglig kontakt

Simon Frølich

Sektionsleder

Mobil: 72 20 21 28

Mail: sif@teknologisk.dk


Pressekontakt

René Wad Andersen

Kommunikationskonsulent

Mobil: 72 20 14 74

Mail: rea@teknologisk.dk

Om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut er en selvejende forsknings- og udviklingsinstitution, der styrker erhvervslivet i mødet med fremtidens teknologiske og erhvervsmæssige udfordringer – til gavn for Danmarks konkurrenceevne og samfund.  Teknologisk Institut betragter det som sin vigtigste opgave at sikre, at ny viden og teknologi hurtigt kan omsættes til værdi for kunderne i form af nye eller forbedrede produkter, materialer, processer, metoder og organisationsformer. Instituttet har over 12.000 kunder i 65 lande og arbejder tæt sammen med danske og internationale virksomheder og forskningsinstitutioner.

About Aarhus University

Aarhus University is a globally oriented, academically diverse and research-intensive university. Aarhus University ranks among the top 100 universities in the world on several of the most important international ranking lists, out of over 17,000 universities worldwide. Around 12 per cent of AU’s 40.000 students are international, representing over 120 nationalities. Aarhus University offers state-of-the-art facilities and laboratories having a strong tradition of multidisciplinary research for instance in one of our 42 major research centres. The university’s goal is to contribute towards solving the complex global challenges facing the world. The university therefore strives to combine the high level of academic standards of its researchers with collaboration across disciplinary boundaries to combine research in new ways and solve challenges in close contact with the world around us.

For more information please visit:

About Olin
With over 8,000 employees globally and almost 130 years in business, Olin Corporation is the world’s chlor-alkali leader, including epoxy products and chlorinated organics. Olin’s regional headquarters for Europe, Middle East, Africa, and India is based in Zug, Switzerland. The company employs over 650 professionals in its European offices, research and innovation centers, and manufacturing locations in Baltringen, Rheinmunster and Stade, Germany, Pisticci, Italy, and Terneuzen, Netherlands. Olin is committed to exceeding customer expectations through operational and commercial excellence, innovation capabilities and quality people who serve our valued customers.

For more information, visit:

Om Vestas
Vestas er energibranchens globale partner for bæredygtige energiløsninger. Vi designer, producerer, installerer og servicerer land- og havvindmøller og bæredygtige energiløsninger overalt i verden, og har installeret 136 GW vindenergi i 84 lande, hvilket er mere end nogen anden. Vi servicerer 117 GW vindenergi og er derved også markedslederen inden for service af vindmøller. Vores unikke installations- og servicehistorik giver os et enestående og voksende arkiv af data, der sammen med vores smart data-kompetencer gør os i stand til at analysere, forudsige og udnytte verdens vindressourcer bedre end nogen anden og derved levere markedets bedste produkter og services. Sammen med vores kunder leverer Vestas' 29,000 medarbejdere bæredygtige energiløsninger til hele verden, der bidrager til en lys fremtid.

Hvis du vil vide mere om Vestas, er du velkommen til at besøge: