Københavnske svømmehaller sparer millioner på energien

Brian  Krogh

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 33 55.

Københavnske svømmehaller sparer millioner på energien

Fire københavnske svømmehaller og tre idrætshaller skal energioptimeres, så de kommer til at spare energi for 1,6 mio. kr. om året. Borgerrepræsentationen har netop vedtaget det endelige projekt, der samlet set løber op til 12,3 mio. kr.

TI Logo12                                               Københavns Kommune - Logo

Om kort tid rykker håndværkerne og Teknologisk Institut ind på fem københavnske svømme- og idrætsanlæg for at udføre en række konkrete forbedringer, der skal gøre svømmebadene og idrætshallerne klimavenlige og derved spare på udgifterne til opvarmning af luften, vandet i bassinerne og vand til det varme brusebad. Projektet, hvor Københavns Ejendomme er bygherre, skal også være med til at sikre bygningerne mod konsekvenserne af klimaforandringer, f.eks. ved hjælp af grønne tage.

Det sker efter Borgerrepræsentationen torsdag vedtog at energi- og klimaoptimere fem svømme- og idrætsanlæg. Det samlede projekt løbet op i 12,3 mio. kr., og energioptimeringen vil ifølge beregningerne kunne spare energi for 1,6 mio. kr. om året.

”Vi er allerede kommet langt med at nedbringe energiforbruget på Københavns svømmebade og idrætsanlæg, og nu tager vi så endnu et stort skridt i den rigtige retning,” siger kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V).

Det er Teknologisk Institut, der er rådgiver på energirenoveringen sammen med arkitektfirmaet Nøhr og Sigsgaard. Den omfatter Bavnehøj Friluftsbad- og Idrætsanlæg, Øbrohallen, Hillerødgade Bad og Hal, Emdrup Bad samt Sundby Idrætspark. Teknologisk Institut har blandt andet anbefalet, at bassinerne overdækkes udenfor åbningstiden, varmeenergi i afløbsvandet i brusebadene skal genbruges, og ventilationsanlæggene skal ombygges og optimeres. Desuden skal solens energi efter planen udnyttes via solceller i Sundby, Hillerødgade og Bavnehøj. Endelig skal der installeres et solvarmeanlæg ved Bavnehøj Friluftsbad.

- Med løsningen har Københavns Kommune valgt at gå rigtigt langt for at spare mest mulig energi, og tiltagene er nogle rigtig gode kombinationsløsninger, hvor projekter med kort tilbagebetalingstid udnyttes til at få tiltag med lidt længere tilbagebetalingstid udført, siger civilingeniør Anne Pedersen fra Center for Svømmebadsteknologi på Teknologisk Institut.

Alene et nyt selvrensende varmegenvindingssystem vil ifølge erfaringerne fra Teknologisk Institut kunne reducere energiforbruget til det varme brusebad med 35 %.

De første tiltag bliver udført allerede i 2012, hvor der sættes ind over for strømslugende belysning, utætte gamle vinduer udskiftes og bassiner overdækkes udenfor åbningstiden. Resten af arbejdet skal udføres i 2013. Det arbejde, som kræver, at anlæggene holder lukket, skal udføres under den almindelige sommerferie-lukning i 2013.

Yderligere oplysninger
Signe Bang Korsnes, Arkitekt, Københavns Ejendomme, tlf 2621 8046, mail: AF73@kff.kk.dk.