Kød med grøntsager bliver til sundt og fedtfattigt pålæg og dip

Lise  Nersting

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 68.

Tilberedte gulerødder og græskar

Kød med grøntsager bliver til sundt og fedtfattigt pålæg og dip

Teknologisk Institut har blandet nordiske grøntsager og kød og udviklet en ny type smørbart pålæg og dip, som kan bruges til sunde og fedtfattige mellemmåltider og snacks.

Forbrugerne får måske snart mulighed for at lave sig et hurtigt mellemmåltid ved at komme smørbart fedtfattigt kødpålæg på brødet. Forskerne ved DMRI – Danish Meat Reseach Institute – på Teknologisk Institut har i samarbejde med KU-life udviklet en ny type pålæg, hvor man har blandet svinekød med grøntsager og urter. Resultatet er blevet en ny form for proteinrigt smørbart kødpålæg. 

- Målet har været at udvikle en sund og lækker form for pålæg, som falder i forbrugernes smag. Grøntsagerne er med til at give produktet et lavt fedtindhold og samtidig en cremet konsistens og nye flotte farver. Med kødet kommer et højt proteinindhold, som giver en mæthedsfornemmelse, der holder længe, siger seniorkonsulent Lise Nersting, DMRI, Teknologisk Institut.

Det smørbare pålæg er fremstillet af 40 % svinekød og forskellige blandinger af grøntsager som ærter, gulerødder, græskar og chili. Kødet er varmebehandlet og derefter blendet sammen med grøntsagerne og krydderier. Produkterne har et proteinindhold på 11 procent, men samtidig  et fedtindhold på kun 1-6 procent – afhængigt af, om opskriften indeholder vegetabilsk olie eller ikke.

DMRI har udviklet forskellige blandinger af svinekød og grøntsager og testet det smørbare pålæg  i et forbrugerpanel. ­Blandinger af svinekød og henholdsvis grønne og gule ærter, græskar/gulerødder samt peberfrugt/chili blev mest positivt modtaget af forbrugerne.

- Produkterne har fået nogle utroligt flotte farver i grøn, rød eller orange afhængigt, af hvilke type grøntsager, der er blandet i. Det afgørende er naturligvis, om forbrugerne kan lide både smag og ikke mindst udseendet på de nye, sundere produkter, siger Lise Nersting.

Hun forestiller sig, at de smørbare kødprodukter kan være et mere fedtfattigt alternativ til traditionelle typer af kødpålæg. Desuden kan det også bruges i  en sandwich eller som dip  til for eksempel gulerods- eller agurkestave og derved afløse chips med creme fraiche eller pølser som snacks, som kan nydes sammen med øl eller rødvin.

Det smørbare pålæg er udviklet af DMRI på Teknologisk Institut og KU-Life sammen med kødbranchen under projektet ”Fremtidens kødprodukter”.

Yderligere oplysninger 
Seniorkonsulent Lise Nersting, DMRI, Teknologisk Institut. Tlf: 7220 26 68, mail: lng@teknologisk.dk.