Krav til overtøj til børn

Charlotte  Fischer

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 35.

Produktsikkerhed

Krav til overtøj til børn

Børnetøj er et produkt som forbrugere stiller høje krav og forventninger til, men det kan være meget vanskeligt for forbrugerne at forholde sig til, hvilke krav der er fornuftige og realistiske. At der jævnligt foretages sammenlignende test af forbrugerorganisationer i forskellige lande, hvor kravene bruges til en rangfølge af produkterne, fører desværre til at nogle krav bliver meget høje. Det er egentlig ikke i forbrugernes interesse, da det reelt fører til dyrere produkter, hvor den højere kvalitet ikke kan udnyttes af forbrugeren.

Vandtæthed
Vandtæthed bliver betragtet som et vigtigt krav for en række overtøjsprodukter til børn: Flyverdragter, jakker og regntøj. Flere sammenlignende test er kommet ud med produkter, der kan klare et vandsøjletryk på 10.000 mm eller mere og man har ”udråbt” dem, som bedst.

For det første angives tallet i millimeter, da det jo lyder af mere end  meter eller cm. Men 10.000 mm, altså 10 meter, svarer til højden af en 3 etages bygning. Det vil sige, at tøjet kan modstå et vandtryk svarende til det tryk der er i bunden af en vandsøjle, der er 10 meter høj eller ved bunden af et svømmebassin, der skulle være 10 meter dybt – det er et ganske betydeligt vandtryk.
Teknologisk Instituts erfaring er, at kan tøjet modstå et vandsøjletryk på 3-4.000 mm, så vil forbrugeren opleve, at produktet fungerer tilfredsstillende. Produktet vil også kunne modstå vand, når barnet sidder på jorden eller bærer en rygsæk, hvor rygsækstropperne presser mod tøjet.

Det er til gengæld meget vigtigt, at produkter også kan modstå vandtrykket i sømmene, ved nitter og andre samlinger. Selv om metervaren er god nok, vil forbrugeren opleve tøjet som ikke vandtæt, hvis ikke alle sømme er tætte og særligt på kritiske sømme som i bagdel og på skuldre.

Åndbarhed
Åndbarhed er også et fornuftigt krav til overtøj; men også her opleves krav, som kan synes meget høje.

Åndbarhed er et meget komplekst område, og der henvises derfor til den selvstændige artikel om dette emne. Men for børn er der nogle særlige forhold, man bør være opmærksom på.

Man bør forholde sig til testmetoden. Ofte anvendes den omvendte kopmetode.  Ved denne test lader man i laboratoriet vand stå på indersiden af tekstilet og måler fordampningen. Det er ikke en situation, der er sammenlignelig med, når vi som mennesker bærer tøj. Her vil der være vanddamp mellem huden og tekstilet, som simuleres i den opretstående kopmetode. Ved den opretstående metode er vandet i bunden af koppen, hvilket skaber vanddamp mellem vandet og tekstilet. Grunden til, at den omvendte kopmetode anvendes, kan være, at metoden vil give en værdi, der er 2 til 3 gange højere – men det bliver tekstilet ikke mere åndbart af.

Man skal også være lidt på vagt overfor, at der reelt ikke findes lødige data om børns svedmængder. Det gør, at der kan laves urealistiske krav, hvis der tages højde for voksne menneskers sved ved forskellige aktivitetsniveauer, aktivitetsniveauer som et lille barn i flyverdragt aldrig vil opnå, som løb i 30 til 60 min., med 7 – 10 km/h.

Man kan vurdere kravene i forhold til det væskeindtag, som åndbarheden forudsætter. Et mellemstort barn med en kropsoverflade på en kvadratmeter, skal mindst indtage en væskemængde svarende til det åndbarheden angiver for at få glæde af den. Bærer barnet en flyverdragt i 8 timer med en åndbarhed på 3.000 g/m2*24h , skal barnet altså mindst drikke en liter for at opnå en tilsvarende svedmængde.

Man bør også skelne mellem det klimabeklædningen anvendes i. Flyverdragter bruges ikke om sommeren i 20 til 23 graders varme, men om vinteren, hvor den kolde luft vil bevirke, at flyverdragtens åndbarhed er betydeligt højere på grund af den kolde udelufts mindre indhold af vand.

Regnskyende evne (Spraytest)
Det er vigtig at stille krav til tekstilets evne til at afvise vand. Tekstil kan godt være vandtæt, men ikke vandafvisende. Er tekstilet ikke vandafvisende suger det yderste af tekstilet vand, hvilket bevirker at tøjet vil føles koldt at have på, da det våde yderlag vil medføre en betydelig nedkøling. Så tøj bør være vandafvisende.

Vindtæthed
Vindtæthed er et overset parameter for børnetøj, som bør være vindtæt, specielt i et land som Danmark, hvor vi har rigtig meget vind. Børnetøj bør have en mindre vindtæthed end 25 mm/sek.