Kreativiteten blomstrer på det højteknologiske betonværksted

Lars Nyholm Thrane

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 15.

Kreativiteten blomstrer på det højteknologiske betonværksted

Teknologisk Institut har inspireret og hjulpet små og mellemstore virksomheder med at fremstille unikke betonkonstruktioner i små serier i det nye højteknologiske betonværksted. Instituttet har siden åbningen af værkstedet i juni 2007 oplevet en stigende interesse for den fuldautomatiske robot og betonblandeanlægget, der realiserer arkitekternes sprælske idéer i beton.

Billedet viser fuldautomatisk robot til udforming af forme til betonstøbningDanskerne kan se frem til at møde langt flere spændende bygninger i beton. Arkitekterne har med det nye højteknologiske betonværksted fået frit spillerum til at realisere deres unikke visioner for betonens geometri og overflade. Konkret betyder det, at arkitekten udarbejder digitale 3D-tegninger af bygningen. Disse tegninger overføres til en robot, som fremstiller en støbeform i fleksible formmaterialer som plast og støbesand. Derefter fyldes formen med beton fra et fuldautomatisk blandeanlæg. Betonen, der hældes i støbeformene, er selvkompakterende, hvilket betyder, at materialet selv flyder ud i formene uden at skulle påvirkes mekanisk. 

- Vi har en vision om, at betonens storhedstid nærmer sig, og at det højteknologiske betonværksted skal være et sted, hvor arkitekter kan få realiseret nogle sjove og utraditionelle idéer, siger centerchef Mette Glavind fra Teknologisk Institut, center for Beton. 

- Med vores nye teknologi på betonværkstedet har arkitekter og andre kreative fagfolk nu fået mulighed for at udtrykke sig gennem unikke og egenartede konstruktioner. Vi vurderer, at vi kan revolutionere betonbyggeriet. Herved får vi med tiden ændret ved betonbyggeriets image som noget ensartet, standardiseret og kedeligt, siger Mette Glavind.

Det højteknologiske betonværksted er en central del af et treårigt projekt, der får 6,3 mio. kr. i støtte fra Højteknologifonden. En af de virksomheder, der er med i projektet, er Spæncom A/S, der er Danmarks førende leverandør og producent af præfabrikerede betonelementer. Virksomheden er sammen med Teknologisk Institut med i et udviklingsprojekt om unikabeton, det vil sige beton med et individuelt udtryk til fx facader og vægge.

Unikke betonkonstruktioner vil vinde indpas fremover. Bygherrerne ønsker at profilere sig via byggerierne, og det kan lade sig gøre, hvis vi leverer unikabeton, fx i form af facadeelementer, siger adm. direktør Peter Assam fra Spæncom A/S. Han understreger, at for Spæncom A/S er det væsentligt, at der med etableringen af det højteknologiske værksted nu kan udvikles nye metoder til en industrialiseret produktion af unikke betonkonstruktioner.