Luftrensning - virus og bakterier

Stig  Koust

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 51.

Luftrensning

Luftrensning - virus og bakterier

Kan luftrensere fjerne virus fra indeluften?
Luftrensere benyttes sædvanligvis til at fjerne støv, partikler, lugt og kemiske stoffer fra indeluften
Den seneste tid er luftrenseres eventuelle evne til også at fjerne virus kommet i fokus med henblik på fremme sundheden og et godt indeklima.


Det er muligt at måle, om luftrensere har effekt på luftbåren virus, ligesom det kan måles, om luftrensere har nogen effekt på virus, som allerede ligger på overflader.

Teknologisk Institut har unikke faciliteter til test af luftrensningseffekt
Teknologisk Institut råder over et dedikeret 20 m3 testkammer. I forbindelse med test fyldes testkammeret med en aerosol af ’virus’, hvorefter niveauet af den luftbårne ’virus’ måles før og under brug af luftrenseren.


Ved test af luftrensere benyttes en modelvirus (bakteriofag) kaldet MS2, som er anerkendt som modelvirus til rensning af vand, men også kan bruges til at teste andre desinfektionsmetoder. Fordelen ved MS2 er, at den er meget robust og kan tåle at blive aerosoliseret.
Hvis formålet alene er at desinficere overfladerne i et lokale med luftbåren desinfektion, skal test udføres i henhold til standardmetoden EN 17272.

Luftrensning for bakterier og skimmelsvamp
Udover virus, er det også muligt at måle, om luftrensere har effekt på luftbårne bakterier eller skimmelsvamp. Testen udføres ligeledes ved at fylde testkammeret med en aerosol af bakterier eller skimmelsvamp og måle niveauet af den luftbårne bakterie eller skimmelsvamp før og under brug af luftrenseren.