Marmors modstandsevne overfor fugt- og temperaturvariationer
Teknologisk Instituts laboratorier har prøvningsfaciliteter til testning af marmors holdbarhed overfor fugt- og temperaturvariationer.
Nogle natursten har en uheldig tendens til at miste deres styrke og deformere når de udsættes for svingninger i temperatur- og fugtforhold. Dette har specielt været et problem for nogle marmortyper, der er benyttet som facadebeklædning på bygninger – både i Danmark og mange andre steder i verden. I tidens løb har det været nødvendigt at foretage kostbare renoveringer og udskiftninger af facaderne, fordi naturstenspladerne har mistet så meget styrke, at der er fare for, at de falder ned.
Marmorprøver udsat for cylisk varmepåvirkning
Mange typer af marmor er dog solide og holdbare, men det er ikke muligt at skelne mellem ”god” og ”dårlig” marmor blot ved at kigge på dem. På Teknologisk Institut kan vi ved en accelereret prøvning (DS/EN 16306) skelne mellem holdbare og uholdbare marmortyper. Marmorprøver placeret på et vådt underlag udsættes for cykliske varmepåvirkninger fra et sæt varmepaneler over prøverne. Deformationen af prøverne bestemmes løbende i en specialindrettet måleopstilling og efter testen bestemmes prøvernes styrketab. Resultatet holdes op mod anbefalede udfaldskriterier i henhold til prøvningsmetoden.