Nanokatalysemateriale til motorcykler undersøgt med neutroner

Nikolaj  Zangenberg

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 94.

Motorcykel i et laboratorie

Nanokatalysemateriale til motorcykler undersøgt med neutroner

I Europa dør mere end 10.000 mennesker årligt grundet forurening fra køretøjer. EU har derfor indført en skrap lovgivning, der skal være med til at reducere udslip fra blandt andet motorcykler. Teknologisk Institut har i et samarbejde udviklet et nanokatalysemateriale til motorcykler. En måde TI har forbedret materialet er ved at tilsætte små mængder af forskellige sjældne jordartsmetaller.

Fordelingen af de sjældne jordartsmetaller har en stor betydning for materialets effektivitet samt termiske stabilitet. Sjældne jordartsmetaller er dog svært vanskelige at skelne fra hinanden ved brug af standard røntgendiffraktion. Derfor, i et forsøg på at bestemme grundstoffordelingen, er materialet blevet undersøgt med neutrondiffraktion. På den måde er det muligt at bestemme materialets atomare struktur, hvilket er grundlaget for materialets egenskaber.

Resultatet fra målingerne hjælper med at forklare, hvorfor bestemte sjældne jordartsmetaller har så stor indvirkning på katalysematerialet. På baggrund af dette er det muligt at forbedre materialet.

Læs mere