Nanoteknologiske overflader og nye kvalifikationskrav

Tine  Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 46.

Nanoteknologiske overflader og nye kvalifikationskrav

”Nanoteknologiske overflader og nye kvalifikationskrav” præsenterer en brancheanalyse over udbredelse, anvendelse og fremtidige kvalifikationskrav blandt operatører i overfladebehandlingsindustrien.

Rapporten bygger på en kortlægning af dansk og udenlandsk forskning og litteratur på området, på interviews/virksomhedsbesøg hos i alt 13 danske og tyske virksomheder, samt fem interviews med danske og tyske eksperter inden for relevante grene af nanoteknologien. Om end udbredelsen og anvendelse af nanoteknologiske overflader fortsat er begrænset, viser rapporten, at en række forhold taler for en større udbredelse og en relevans af allerede nu at overveje tiltag i regi af EUD og EMU. Det være sig:

  • Der er stor bevågenhed og interesse for nanoteknologi i branchen
  • En række kommercielle nanoteknologiske farve-/lakprodukter har allerede set dagens lys
  • Forskningsresultater benyttes i stigende grad til konkrete forsøg og test i industrien
  • Ny forskning i de miljømæssige og arbejdsmiljømæssige udfordringer forventes at mindske usikkerhederne omkring nanomaterialer
  • Prisen på nanomaterialer og produkter er nedadgående

Rapporten anbefaler tre områder, hvor Industriens Uddannelser og branchen generelt kan iværksætte initiativer og fastholde fokus med henblik på også i fremtiden at kunne matche de behov og forventninger, som overfladebehandlingsindustrien har til erhvervs- og efteruddannelses­mulighederne på området. Rapporten angiver følgende muligheder:

  • Udvikling af en trinopbygget uddannelsesmodel for fremtidige uddannelser/efteruddannelser på området
  • Udvikling og igangsætning af et opkvalificeringsforløb af faglærer på tværs af forskellige EUD og AMU områder inden for industrien
  • Fem opmærksomhedspunkter for udvalgets fremtidige overvågning af området

To bokse, hvor der er en beskrivelse af nanoteknologi

Rapporten kan downloades her: