Naturens blå farver skal pynte danskproducerede fødevarer

Anne Louise Dannesboe Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 55.

Naturens blå farver skal pynte danskproducerede fødevarer

Nyt projekt fokuserer på at udvikle en naturlig blå farve til levnedsmiddelindustrien. Farven skal erstatte de syntetiske farver, som i dag anvendes i fødevarer såsom sodavand, kager og slik. Ved at bruge naturens egne farver får forbrugerne sundere fødevarer uden syntetiske farver.

Forbrugerne vil gerne have produkter med naturlige ingredienser, men de vil også gerne have kulør på tilværelsen. Fødevareindustrien oplever derfor en stigende efterspørgsel efter naturlige farver. En farve, som det har vist sig særdeles vanskeligt at få frem via naturlige kilder, er den blå farve.

Nu er Syddansk Universitet, Teknologisk Institut, fødevareproducenten R2 Group og Heede Bolcher gået sammen om at udvikle en naturlig blå farve, der både er kraftig og stabil. Det vil derfor åbne op for nye produkter, hvis man kan finde en metode, hvor naturlige farver kan gøres tolerante over for faktorer som lys, varme og syre.

  • Der findes både syntetiske og naturlige blå farver på markedet i dag, men kvaliteten og farvestyrken er ikke optimal, så vi tror på, at et sådan projekt kan være gavnligt for vores forretning,” siger Søren Elkjær Vang fra Heede Bolcher.

For at udvikle farven skal der udvindes naturlige blå pigmenter fra ikke-animalske kilder.
De nuværende farver på markedet baserer sig på for eksempel pigmenter fra rødkål, der er blandt de få fødevaregodkendte kilder til naturlige pigmenter, der kan give blålige farvetoner. Der er dog en del forhold, der gør det vanskeligt at bruge pigment fra rødkål: det kan kun bruges i fødevarer med et højt vandindhold, det er ustabilt og dets farvetone ret varierende. Derfor har gruppen andre pigmenter, som skal afprøves, i kikkerten.

  • Vi skal arbejde hen mod, at vores produkter ikke bliver mindre sunde, bare fordi de skal have en spændende farve. Vi er overbeviste om, at det kan lade sig gøre at udvikle nye naturlige blå farver af både høj stabilitet og kraftig farve,” siger Anne Louise Nielsen fra Teknologisk Institut.

De naturlige farvepigmenter skal gøres stabile gennem kendte metoder som f.eks. indkapsling af molekyler, så de kan tåle høj varme og ændringer i pH-værdier. Men selvom metoderne er kendte, kræver det en innovativ tilgang. Projektet har derfor potentiale til at skabe et stort gennembrud for fødevareindustrien.

  • Alle i fødevarebranchen skriger på innovation. Vi kan se et stort vækstpotentiale i at imødekomme den stigende efterspørgsel på naturlige farver i branchen og er derfor glade for at deltage i projektet," siger Ragnhild Sørensen, R&D Manager ved R2 Group.

Kontaktoplysninger

  • Teknologisk Institut, 8000 Århus C, projektleder, ph.d., Anne Louise Nielsen, tlf. 7220 2455
  • Syddansk Universitet, Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, 5230 Odense M, Professor Lars Porskjær Christensen,tlf. 6550 7361 
  • R2 Group/Fusgaard Solution, 2610 Rødovre, Development and Quality Manager Ragnhild Emilie Sørensen, tlf. 3636 3514
  • Heede Bolcher A/S, 7100 Vejle, Managing Director Søren Elkjær Vang, tlf. 7580 6351
  • Højteknologifonden, Thomas Bjerre, tlf. 2090 3855

Projektet blev afsluttet i 2017.