Neutronbillede viser det indre af RFID-chip

Søren Bastholm Vendelbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 24.

Sakse med chip

Neutronbillede viser det indre af RFID-chip

Den danske opstartsvirksomhed Caretag har lavet en løsning til at holde styr på kirurgiske instrumenter. Dette gøres ved at sætte et RFID-tag på instrumenterne, så de kan stemples ind før, under og efter brug. Løsningen stiller nogle krav til RFID-tagget, der skal kunne steriliseres og ikke falde af. Overgangen mellem RFID-chip og metal, er især kritisk, da der ikke må kunne samle sig bakterier i revner eller huller i området.

Med neutroner kan man se igennem tunge grundstoffer som metaller, hvorimod brintholdige materialer som plast er mindre gennemsigtige. Derfor kan man tage et billede, der tydeligt viser overgangen. Hvis man tager flere billeder ved forskellige vinkler, kan man lave en 3D-model af produktet, hvorved hele overgangen mellem metal og plast kan undersøges. Gennem projektet SINE2020 har Teknologisk Institut undersøgt Caretags RFID-tag på faciliteten Helmholtz-Zentrum Berlin i Tyskland.

Resultatet af målingen af RFID-tagget viste, at der ikke var huller i overgangen. Denne viden kan bruges til at verificere og forbedre RFID-tagsystemet

Læs mere: Materialeanalyse med røntgen og neutroner