Nu kan typehusene fra 60erne og 70erne energirenoveres med ny metode

Toke Rask Frandsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 10 53.

Energirenovering

Nu kan typehusene fra 60erne og 70erne energirenoveres med ny metode

Teknologisk Institut og teglbranchen har udviklet et nyt koncept til energirenovering af murede facader på parcelhuse fra 60erne og 70erne. Energirenoveringen får de ældre huse til at leve op til nutidens energirigtige standarder og samtidig fornyes facaden til et moderne udseende. Første prøveprojekt - som 40 % af de danske typehuse kan få gavn af - er nu færdigt.

Op mod 40 % af typehusene i Danmark er bygget, inden Bygningsreglementet i 1979 skærpede kravene til isolering. Derfor er de i dag ofte mangelfuldt isolerede og dyre i opvarmning - både for ejerne og i samfundets klimaregnskab samtidig med at facaden er 50 -60 år gammel.  I det nye koncept nedrives den eksisterende formur, og i stedet opføres en slankere teglfacade, så der er plads til moderne højeffektive isoleringsmaterialer.

- Huset får en helt ny teglfacade, som giver huset en øget salgsværdi, samtidig med at energiomkostningerne til varme reduceres kraftigt. Fordelen ved at opføre en slank formur og bruge nye isoleringstyper er, at man - sammenlignet med andre udvendige isoleringsmetoder - vil opnå en markant bedre isoleringsevne stort set uden at gøre den originale mur tykkere. Sammenligner man med en hulmursisolering, så opnår man her også at få fjernet kuldebroerne ved vinduer og døre, siger sektionsleder Abelone Køster, Teknologisk Institut.

Forventningen er, at konceptet vil give den enkelte husejer en årlig besparelse på varmeregningen på 3.000 til 10.000 kr. Pilotprojektet har netop afsluttet udskiftningen af ydermurene på et parcelhus fra 1956 i Thyholm i Limfjorden. De nye ydermure er opbygget af en ny type mursten, som er er 78 mm tykke i stedet for de normale mursten på 108 mm. Det har givet plads til højeffektive isoleringsmaterialer mellem den eksisterende indermur og den nye ydermur.

Energirenovering bolig

Den skønsmæssige pris bliver 300.000 kr. for en renovering, hvor huset kan rykke helt op til to energiklasser op.

- Energibesparelsen kan ikke finansiere en renovering alene. Men samtidig får huset et helt nyt udseende, værdien øges med en ny teglfacade, og komforten bliver bedre, siger Abelone Køster.

Ud over Teknologisk Institut deltager A/S Randers Tegl, Thyholm Murer A/S, ekolab, Møller Nielsens tegnestue og Kalk- og Teglværksforeningen. Projektet er medfinansieret af EUDP.