Nu skal arbejdsmiljøet med ny velfærdsteknologi undersøges

Annemarie  Holsbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 44.

Velfærdsteknologi

Nu skal arbejdsmiljøet med ny velfærdsteknologi undersøges

Pressemeddelelse publiceret den 25. januar 2023.

Der er ikke tilstrækkelig viden om, hvordan ny velfærdsteknologi påvirker arbejdsmiljøet for de ansatte på danske plejecentre. Det skal Teknologisk Institut nu undersøge.

Hvordan påvirker stigende brug af velfærdsteknologi i de danske plejecentre arbejdsmiljøet for medarbejderne? Det skal Teknologisk Institut nu undersøge ved en bred rundspørge og analyse på en række plejecentre.

Velfærdsteknologi kan være alt fra avancerede digitale teknologier som fx sensorgulve, spiserobotter og forskellige apps, men også toiletter med skylle- og tørrefunktioner, loftlifte og gardinautomatik – og meget andet.

- De nye teknologier ændrer også arbejdsgangene på plejecentrene, og det påvirker arbejdsmiljøet. Potentielt kan velfærdsteknologi give mere luft og overskud for medarbejderne, som så kan bruge mere tid på de patientnære opgaver. Det kan være godt for det mentale velvære i arbejdslivet. Omvendt kan nye teknologier give frustrationer og usikkerhed, og det kan være negativt for arbejdsmiljøet, siger projektleder Annemarie Holsbo, Teknologisk Institut.

I løbet af foråret 2023 vil konsulenter fra Teknologisk Institut besøge en række danske plejecentre for at indsamle erfaringer med velfærdsteknologi. Observationer og interviews fra besøgene vil blive kombineret med den nyeste forskningslitteratur og ekspertinterviews for tilsammen at tegne et opdateret billede af, hvordan velfærdsteknologi påvirker arbejdsmiljøet.

I undersøgelsen skal der også findes eksempler på, hvordan velfærdsteknologi kan have en positiv indvirkning på de ansattes hverdag. Undersøgelsen skal dermed skabe ny viden, der kan gavne plejecentrene, når de selv skal vælge og implementere ny velfærdsteknologi.

- Selvom velfærdsteknologi ofte har til formål at aflaste personalet, er det ikke givet på forhånd, at medarbejderne oplever en forbedring ved at indføre den. Ændringen i opgaver kan give utryghed, fordi rutinerne ændres, og der kan være bekymring over, om teknologien kommer til at påvirke forholdet til borgeren, siger forretningsleder Birgitte Østergaard Sørensen, Teknologisk Institut.

Undersøgelsen udføres af konsulenter fra Teknologisk Instituts Center for Analyse og Erhvervsfremme i samarbejde med eksperter fra Teknologisk Instituts Robotteknologi. Projektet er støttet af Velliv Foreningen med kr. 690.000 og løber indtil oktober 2023. Slutresultatet vil blive præsenteret i en samlet rapport.

Yderligere oplysninger

  • Souschef Annemarie Holsbo, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2644, mail: anh@teknologisk.dk og forretningsleder for robotteknologi til sundhedssektoren Birgitte Østergård Sørensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1525, mail: bso@teknologisk.dk  

Mere information om emnet