Nu skal tegl brændes af mikrobølger

Toke Rask Frandsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 10 53.

Tegl - Ovn

Nu skal tegl brændes af mikrobølger

Foto: Randers Tegl A/S 

Nyt projekt på Teknologisk Institut skal undersøge muligheden for at gå over til brug af mikrobølger på teglværkerne. Resultatet kan blive både halvering af energiforbruget og brug af ikke-fossile energikilder.

90 procent af energien ved tørring og brænding af tegl i Danmark kommer fra naturgas, men nu skal et nyt projekt på Teknologisk Institut undersøge muligheden for at brænde tegl med mikrobølger. Ud over at reducere forbruget af gas med op imod 50 procent, vil brug af mikrobølger på teglværkerne også åbne for brugen af ikke-fossile energikilder som el, produceret af vindkraft eller solenergi.

- Med den stadigt større fokus der er fra forbrugerne på bæredygtighed og grøn profil hos producenterne, er vi her på vej i den rigtige retning, siger seniorkonsulent Sandra Michelis, Teknologisk Institut.

I projektet ”Bæredygtig fremstilling af tegl med mikrobølger” skal man blandt andet undersøge produktkvaliteten ved brug af mikrobølger ved teglbrænding. Man skal for eksempel se på teglets struktur og farve.

- Energioverførslen til teglet bliver mere effektivt. Populært sagt, fordi mikrobølgerne opvarmer teglet indefra, mens naturgassen opvarmer udefra, forklarer Sandra Michelis.

På Teknologisk Institut i Aarhus skal man i gang med at installere et 300 liter stort mikrobølgeanlæg til pilotproduktion. Her vil man blandt andet tilbyde testfremstilling for producenterne, således at de første forsøg kan foretages til en fornuftig pris, fremfor at bryde forstyrrende ind i producenternes strømlinede produktionsapparater. De første forsøg er planlagt til at gå i gang i slutningen af 2014.

Anlægget skal anvende såkaldt MAGF teknologi, Microwave Assisted Gas Firing. Her benyttes mikrobølgerne og naturgassen i forening til at opvarme teglet. Derved reduceres andelen af naturgas, og udledningen af CO2 reduceres.

Ud over Teknologisk Institut deltager Aarhus Universitet, University of Nottingham, Strøjer Tegl A/S, Pipers Teglværker A/S, Helligsø Teglværk A/S og C-Tech Innovation Ltd. Projektet er støttet af EUDP.