Ny metode til effektivitetsvurdering af modificeret træ

Niels  Morsing

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 12.

Ny metode til effektivitetsvurdering af modificeret træ

Teknologisk Institut har i samarbejde med Københavns Universitet udviklet en screeningsmetode til brug for effektivitetsvurdering af modificeret træ, der er gjort holdbart til udendørs brug uden at være tilsat biocider. En af fordelene ved metoden er, at resultatet foreligger efter blot 24 timer til forskel fra 16 uger, som en konventionel test tager. Den nye metode giver et mere korrekt billede af modificeret træs holdbarhed.

Den nye metode er udviklet på baggrund af erfaring med enzymer ved fremstilling af bioethanol. Nu skal metoden udvikles yderligere, så den også kan afprøves på fx trykimprægnerede træprodukter, der er behandlet med traditionelle beskyttelsesmidler. Resultaterne afventes med stor spænding i både industrien og i forskningskredse.

En af udfordringerne ved at implementere modificerede træprodukter på markedet har været, at der ikke har eksisteret egnede testmetoder til effektivitetsvurderinger. Modificeret træ er udviklet som erstatning for fx trykimprægneret træ og bør derfor også effektivitetsvurderes i forhold til beskyttelseseffekten over for svampeangreb. De testmetoder, der hidtil har været til rådighed, er imidlertid udviklet til brug i den klassiske træbeskyttelse, hvor træet beskyttes efter andre principper, end når det er modificeret.