Ny mulighed for klassifikation af udendørs beklædning

Charlotte  Fischer

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 35.

Produktsikkerhed

Ny mulighed for klassifikation af udendørs beklædning

For beklædning til udendørs anvendelse kan det ofte være svært at finde ud af, hvilke behov lige netop dit produkt har brug for. Hvad skal kravet være for, at flyverdragten er vandtæt nok til børns leg? Hvor åndbar skal en løbetrøje være, når løberen skal anvende den til et løb i 25 graders varme? Kan produktet både være vandtæt, men samtidig åndbart?

Der er udarbejdet en ny standard på europæisk niveau, der giver rigtig god mulighed for at klassificere udendørs beklædning: Klassifikation af termoregulerende egenskaber DS/CEN/TR 16422:2012.

Denne klassifikation er udviklet til detailhandlere, producenter og forbrugere for at hjælpe med netop at kategorisere det korrekte produkt ud fra materialets termoregulerende egenskaber, som selvfølgelig også stiller krav til fugttransport og vindtæthed.

Klassifikationen kan hjælpe med at give en samlet vurdering og stiller realistiske krav til prøvninger for:

  • Termisk isolationsevne
  • Åndbarhed
  • Vindtæthed
  • Vandtæthed
  • Regnskyende evne

Termoregulerende egenskaber er forskellige alt afhængige af, hvor produktet skal anvendes, og hvad det skal anvendes til. F.eks. er krav til udendørs beklædning til koldt, blæsende og regnfuldt vejr ved lav aktivitet ikke de samme som krav til sokker, der skal anvendes til indendørs sport i en varm sportshal og ved høj aktivitet. Den omgivende temperatur, fugtighed, vindhastighed, aktivitetsniveau, nærkontakt til huden og lag af beklædning er alle parametre, der er vigtige for at give en god termoregulerende egenskab, og som der bliver taget højde for i klassifikationen. Derfor er kravene opdelt efter, om produktet skal anvendes i varmt, koldt eller meget koldt klima.

Produktets forskellige egenskaber bliver klassificeret i tre forskellige grupper; A, B og C, hvor A er meget god, B er god og C er acceptabel.

I kan således få en samlet vurdering af f.eks. en flyverdragt til børn, hvor resultaterne af de testede egenskaber kunne se ud som dette eksempel:

Klassifikation af udendørs beklædningI kan også vælge at få udarbejdet et hangtag, hvor kategorierne samt testresultaterne vil ses. På bagsiden vil der være en kort tekst omkring klassifikationen. Hangtaget kan hænges på det færdigproducerede produkt til gavn for forbrugeren.

Klassifikation af termoregulerende egenskab

Denne samlede vurdering vil bidrage til, at jeres produkter kan opnå de hensigtsmæssige egenskaber og derved sammensætte en ”produkt profil” tilpasset til lige netop jeres produkt.

Vi kan hjælpe med at:

  •  Rådgive omkring kravspecifikationer.
  • Udføre de påkrævede prøvninger til at klassificere produktet.
  • Udarbejde et hangtag, der er skræddersyet til det pågældende produkt.