Robot skal tøjle poleringsprocesser

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Robot skal tøjle poleringsprocesser

Poleringsarbejde er et hårdt og slidsomt arbejde, der for mennesker kræver fysisk råstyrke og koncentration. Hvorfor så ikke sætte en robot ind for at aflaste samt opnå et mere ensartet resultat?


Teknologisk Institut har i samarbejde med Pehama Productions udviklet en poleringsrobotløsning. Ved hjælp af avanceret sensorteknologi kan robotten polere med en skive eller et fast objekt op mod poleringsmaskinen, og det er noget, der vækker interesse hos mange danske virksomheder.

- At få en robot til at polere er ikke bare noget, vi gør for sjov. Jeg har været i dialog med mange virksomheder, der ser et stort potentiale i at få automatiseret polering i deres virksomhed. Det gør de, fordi de bruger mange manuelle kræfter og ressourcer på at polere, fortæller robotekspert og faglig leder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut.

- Fordelen ved at lade en robot polere er, at man får et mere ensartet resultat, og får aflastet de operatører, der synes, det er et rigtig træls arbejde at polere dagen lang, tilføjer han.

Udfordrende kræfter og momenter i spil

Selvom poleringsarbejdet kan se simpelt ud fra udefrakommende, så er det en proces, hvor der skal tages højde for mange faktorer, og faktorerne bliver fordoblet af at sætte en robot ind i ligningen.

- Udfordringen er, at vi har et roterende emne, som skal trykkes hårdt ned mod et andet fast emne. Der er altså en masse udfordrende kræfter og momenter i spil, som vi skal kompensere for. Det helt specielle ved den her løsning er, at robotten faktisk anvender en avanceret sensor - en kraftmomentmåler - som kan mærke, hvordan robotten er placeret i forhold til det emne, der skal poleres, uddyber Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut arbejder hele tiden på at udvikle nye løsninger og forbedre eksisterende, og Søren Peter Johansen kan allerede nu se nye muligheder med den nyudviklede poleringsrobot.

- Udover at afprøve og teste forskellige typer af materialer og redskaber på poleringsrobotten, forestiller vi os, at man med en forholdsvis simpel tilføjelse kan lade robotten mærke, hvor emnet er placeret - det vil sige mærke, hvor kanten af emnet er. Det betyder, at man vil kunne give forskelligartede emner til robotten, som den så selv finder ud af at polere, konkluderer han.
 

Læs her Ingeniørens artikel om poleringsrobotløsningen