Ny standard hjælper forbrugerne til bedre stofmundbind

Stig  Koust

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 51.

Stofmundbind - Test

Ny standard hjælper forbrugerne til bedre stofmundbind

Den nye standard for stofmundbind vil give forbrugerne større sikkerhed og gøre markedet mere gennemskueligt, lyder det fra Teknologisk Institut.

En ny standard for stofmundbind skal fremover hjælpe forbrugerne med at vælge gode og effektive stofmundbind. Teknologisk Institut, som har været med til at udarbejde standarden, glæder sig på vegne af både producenter og forbrugere.

- Det er umuligt for forbugere at vurdere, hvor effektivt et stofmundbind i virkeligheden er, så vi hilser standarden velkommen. Samtidig får producenter og importører mulighed for at markedsføre deres stofmundbind på mere end bare udseendet, siger konsulent Stig Koust Hansen, Teknologisk Institut.

Med den nye standard får forbrugerne blandt andet vished for, at stofmundbindet rent faktisk har en vis effekt, også efter det er blevet vasket, og at det ikke er tilsat uønsket kemi.

Stig Koust Hansen - Test af mundbind

Stig Koust tester mundbind.

Det skal du vide om den nye standard for stofmundbind
Stig Koust Hansen fortæller her, hvilken forskel standarden kan gøre for forbrugerne:

Hvorfor er det vigtigt med en standard for stofmundbind?
Fordi stofmundbind uden nævneværdig effekt skaber falsk tryghed og det er farligt under en pandemi. Derfor tog vi tidligt initiativ til at få udarbejdet en standard for stofmundbund, der sætter krav til produktet. Jeg er glad for, at vi på tværs af myndigheder og specialister nu er kommet i mål.

Hvad går den nye standard ud på?
Stofmundbind, der lever op til den nye standard, har en vis dokumenteret filtreringsevne og åndbarhed. De kan tåle at blive vasket mindst fem gange, uden at kvaliteten forringes væsentligt. Der stilles også krav til, at de ikke må indeholde uønsket kemi, så man som forbruger undgår flourstoffer og antibakteriel behandling. Og endelig bliver pasformen testet ved aktivitet.

Vil alle stofmundbind fremover leve op til den nye standard?
Nej. Standarden er en frivillig dansk ordning, og det er op til producenter og importører af stofmundbind, om de vil lade deres produkter teste. Det betyder altså, at man som forbruger stadig skal opmærksom, når man køber et stofmundbind.

Er stofmundbind med den nye standard lige så effektive som engangsmundbind?
Nej. Engangsmundbind er et medicinsk udstyr, der skal leve op til noget skrappere krav, fx en filtreringsgrad på mindst 95 procent af de dråber, der rammer stoffet. Den nye standard for stofmundbind ligger på henholdsvis 70 procent og 90 procent. Men det er trods alt meget bedre end for eksempel 10 procent, som vi har set eksempler på i tidligere test af stofmundbind.

Hvordan finder man et godkendt stofmundbind?
På stofmundbind, der lever op til den nye standard, vil det fremgå, at de lever op til standarden DS 3000:2021, og der vil også stå, at det har en filtreringsgrad på mindst 70 procent eller 90 procent.

Fakta
Den nye danske standard for stofmundbind hedder DS 3000:2021. Standarden er udarbejdet i samarbejde mellem Dansk Standard, Teknologisk Institut Forbrugerrådet Tænk, Lægemiddelstyrelsen, Miljøstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Seruminstitut, Force Technology samt producenten Keepsafe.

Teknologisk Institut tester engangsmundbind og stofmundbind for myndigheder, producenter og importører – også efter den nye standard DS 3000:2021.

Yderligere oplysninger
Konsulent Stig Koust, Teknologisk Institut, mobil 7220 1151, mail: stko@teknologisk.dk.