Ny teknologi skal sikre genanvendelse af mælkekartoner

Jens Kromann Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 06.

Mælkekarton - Plasmaætsning

Ny teknologi skal sikre genanvendelse af mælkekartoner

Plasmabehandling af materialer er en gennemprøvet og almindelig kendt teknologi til der fx bruges til forbedring af en overflades limbarhed, eller til at forbedre vedhæftningen til en efterfølgende coating af overfladen. Disse overfladebehandlinger involverer bl.a. ætsning af overfladen med en meget mild og præcis ætsning med ilt, dvs. en oksidativ nedbrydning af de øverste nanometer af overfladen.

I et projekt støttet af Miljøstyrelsens Miljø og udviklingsprogram, MUDP, vil Center for Plast og Emballage i samarbejde med bl.a. Amager Ressourcecenter, ARC, undersøge muligheden for at bruge plasmabehandling af affald.

Indlendene forsøg på forskellige affaldsprøver har vist, at plasmabehandling af en blå mælkekarton kan fjerne den blå farve, se figur, og tilsvarende resultater ses ved behandling af folier der omgiver en kakao beholder.

For at optimere ætsningen af affaldsprøver er målet at konstruere et dedikeret plasmakammer der kan bruges specifikt i forbindelse med affaldsbehandling, hvor procesparametrene kan indstilles så de giver den ønskede effekt af plasmabehandlingen. Dette kunne være fjernelse af en coating eller bortætsning af en tynd plastfolie.