Nye værktøjer hjælper virksomheder med at undgå uønsket kemi

Lars Haahr Jepsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 27.

Kemi i kredsløb

Nye værktøjer hjælper virksomheder med at undgå uønsket kemi

Partnerskabet Kemi i Kredsløb hjælper danske virksomheder med at substituere problematiske stoffer i deres produkter eller produktion.

Der er stor interesse for produkter, hvor man undgår skadelige kemiske stoffer, eller hvor disse er skiftet ud med mindre sundheds- og miljøbelastende stoffer. Målet er blandt andet at begrænse risikoen for kræft, nedsat fertilitet og allergi.

-  Det kan dog være en kompliceret affære, hvis stofferne skal kunne det samme, og produkterne ikke må koste væsentligt mere. Samtidig kan det være en udfordring for virksomheder at vide, om der findes uønskede stoffer i deres produkter, da ikke alle leverandører oplyser om dette, siger projektleder for Kemi i Kredsløb, faglig leder Gitte Tang Kristensen, Teknologisk Institut.

Kemi i Kredsløbs mål har været at formidle konkret og brugbar viden til virksomheder om substitution bl.a. gennem seminarer, temadage og workshops samt at udvikle værktøjer til substitution.

Erstatte opløsningsmidler
En række danske virksomheder, med ønsket om at substituere, har i projektperioden igangsat udviklingsprojekter i samarbejde med forskere og partnerskabets eksperter. Heriblandt er Resino Trykfarver, som har ønsket at substituere opløsningsmidler i deres trykfarver.

 - Det har været enormt lærerigt at deltage i dette projekt. Vi har fået nye værktøjer i værktøjskassen til brug i vores daglige udviklingsarbejde, og der er identificeret nogle interessante løsninger til nogle problemer, som har drillet os i flere år, siger Poul Erik Stenfeldt, der er ansvarlig for udviklingen af vand- og solventbaserede trykfarver hos Resino.

Værktøjer og resultater fra virksomhedsprojekterne er tilgængelige for alle på Kemi i Kredsløbs ressourceplatforme. Her findes desuden link til substitutionscases og forretningsmodeller for cirkulær økonomi samt andre nyttige værktøjer, der kan hjælpe virksomheder med at substituere problematiske stoffer.

Fortsat adgang
Kemi i Kredsløb, som er finansieret af Miljøstyrelsen, blev afsluttet den 1. oktober, men arbejdet med substitution og cirkulær økonomi fortsætter.

- Der vil fortsat være adgang til ressourceplatformens indhold af substitutionsværktøjer, gode eksempler på virksomheders arbejde med substitution samt online kurser. De deltagende partnerne i Kemi i Kredsløb arbejder videre med at rådgive virksomheder, der ønsker at vide mere om problematiske stoffer og eventuelt begynde en substitutionsproces, siger Gitte Tang Kristensen, Teknologisk Institut.

Kemi i Kredsløb - Logo og partnere

For yderligere information

Deltagere i Kemi i Kredsløb

  • Teknologisk Institut
  • DHI
  • RPA Ltd.
  • Research Institute of Sweden, RISE
  • Københavns Universitet
  • Aarhus Universitet

Pressekontakt

Sektionsleder Lars Haahr Jepsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1927,
mail: laje@teknologisk.dk