Nyt forskningsprojekt skal undersøge effekten af luftrensere

Stig  Koust

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 51.

Luftrensere

Nyt forskningsprojekt skal undersøge effekten af luftrensere

Markedet for billige luftrensere er steget de senere år. Men hvor godt virker de, og hvad er fordele og ulemper? Det skal nyt forskningsprojekt kaste lys over.

Realdania og Grundejernes Investeringsfond har netop bevilliget midler til, at Teknologisk Institut, Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling kan undersøge effektiviteten af luftrensere. Undersøgelserne udføres både i laboratorier og private hjem i løbet af 2022. Resultaterne forventes at danne grundlag for internationale miljøkrav til luftrensere.

Baggrund
I disse år dukker luftrensere til at forbedre indeklimaet op i alle afskygninger og prisklasser. Det er vigtigt med ren luft i vores boliger, da danskerne opholder sig over 90 procent af livet indendørs, og luftforurening er en af de store risikofaktorer i forhold til alvorlig sygdom og for tidlig død.

Men hvor godt fjerner forskellige luftrensere partikler og gasser? Fjerner luftrenserne også vira? Er luftrensere bedre end god gammeldags udluftning? Er luftrensere også relevante i nyere huse med mekanisk ventilation? Hvor meget støjer luftrenserne? Kan luftrenserne selv generere forurening?

Det er nogle af de spørgsmål, der bliver besvaret i projektet, hvor 15-20 repræsentative luftrensere testes under kontrollerede laboratorieforhold og i boliger med og uden mekanisk ventilation.

 - Det bedste er at undlade at forurene luften i boliger ved at undgå stearinlys, brændeovne, skadelig kemi og mados. Men i nogle boliger er luftrensere desværre nødvendige, f.eks. boliger uden aftræk til emhætter, siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling.

- Vi har længe ønsket at udføre systematiske test af luftrensere i boliger for at kunne dokumentere den reelle oplevede effekt, samt fordele og ulemper ved de forskellige teknologier, som anvendes i disse produkter, siger Stig Koust Hansen, forretningsleder hos Teknologisk Institut.

- Forbrugerne fortjener klar besked om luftrensere. Både de fabrikater der virker, og dem der ikke virker, så de kan træffe en købsbeslutning på et oplyst grundlag, og overveje om en luftrenser er relevant for dem, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk.

Yderligere information

  • Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver, Rådet for Grøn Omstilling, tlf. 22 81 10 27
  • Stig Koust, forretningsleder, Teknologisk Institut, tlf. 72 20 11 51,
    mail: stko@teknologisk.dk
  • Christel Søgaard Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk, tlf. 41 88 16 12

Om projektet
Realdania og Grundejernes Investeringsfond har begge støttet projektet med lidt over en million kr.

Resultaterne forventes at danne grundlag for krav til luftrensere i det nordiske miljømærke Svanemærket og på sigt tjene som grundlag for krav til luftrensere i EU’s Ecodesign direktiv. Rådet for Grøn Omstilling er projektleder for projektet.