Nyt skræddersyet biologisk produkt skal give sundere grise

Jan  Lorenzen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 36.

Nyt skræddersyet biologisk produkt skal give sundere grise

Innovationsfonden investerer i udvikling af et nyt produkt, der skal forhindre fravænningsdiarré hos smågrise. Målet er et biologisk alternativ til den nuværende brug af tungmetallet zink og antibiotika.

Bakteriofager, som er bakteriers naturlige fjender, skal målrettet anvendes til at fjerne de særlige colibakterier, der er årsag til fravænningsdiarré hos smågrise. Denne biologiske metode skal afløse den nuværende anvendelse af tungmetallet zink til forebyggelse af fravænningsdiarré og imødegå øget brug af antibiotika til behandling.

- Det er nærliggende at forvente, at udfasning af zink vil betyde, at forbruget af antibiotika i svineproduktionen vil stige. Dette er imidlertid stik imod både de politiske og svinebranchens målsætninger, fordi udbredt anvendelse af antibiotika fører til udvikling af antibiotikaresistente bakterier. Derfor er der nu et stort behov for udvikling af nye alternativer til forebyggelse eller behandling af fravænningsdiarré, siger professor Jens Peter Nielsen, Københavns Universitet.

Innovationsfonden investerer i projektet BioPiglet, og i projektet deltager Teknologisk Institut, Københavns Universitet og virksomheden Easy AgriCare, der producerer fodertilsætningsstoffer, strøelse og beskæftigelsesmateriale til bl.a. grise.

- Fravænningsdiarré er en stor udfordring for svineproduktionen. Særligt nu hvor medicinsk zinkoxid skal udfases fra EU's svineproduktion. Hvis smågrise med diarré ikke behandles med zinkoxid eller antibiotika, risikerer de at dø. Vores mål med det nye produkt er at forebygge fravænningsdiarré ved målrettet at dræbe de sygdomsfremkaldende bakterier med en alternativ metode, siger seniorprojektleder Jan Lorenzen, Teknologisk Institut.

- Bakteriofager findes i stort antal i naturen, hvor de hver især angriber forskellige bakterier. I projektet skal vi derfor udvælge særlige bakteriofager, der målrettet dræber de colibakterier, som er årsagen til fravænningsdiarré hos smågrise. På den måde kan vi også undgå at påvirke de gavnlige bakterier i grisens tarmsystem, siger professor Lone Brøndsted, Københavns Universitet.

Fakta
I dag er den mest almindelige behandling af fravænningsdiarré zinkoxid, som tilsættes til smågrisenes foder. Af miljømæssige årsager har EU besluttet, at zinkoxid skal udfases og være ude af markedet senest sommeren 2022. Zink er et tungmetal, der udgør en risiko for udvikling af antibiotikaresistente bakterier hos dyr.

Bakteriofager udnytter bakterieceller for at reproducere sig selv – en proces som dræber bakterien. Bakteriofager findes naturligt i astronomiske antal og i stor diversitet i naturen. Faktisk findes der flere bakteriofager på jorden end bakterier.

Innovationsfondens investering: 13,6 mio. kr.

Samlet projektbudget: 18,1 mio. kr.

Varighed af projektet: 4 år

Projektets officielle titel: BioPiGLET – Biocontrol of post-weaning diarrhoea in piglets: a sustainable alternative to antibiotics and zinc oxide

Samfundspotentiale: Der produceres 30 mio. grise om året i Danmark. I moderne landbrug fravænnes grisen fra soen i en alder på 4-5 uger. På dette tidspunkt er tarmflora og immunsystem imidlertid sårbart, og derfor får grisene såkaldt fravænningsdiarré. Når det er vist, at bakteriofagerne kan erstatte zink eller antibiotika, vil der være et stort eksportpotentiale i metoden. I EU produceres der 250 mio. grise årligt og på verdensplan er der tale om 1,25 mia. grise hvert år.

Kontakt

Teknologisk Institut, seniorprojektleder Jan Lorenzen, +45 7220 1836

 

Easy Agricare, CEO, Lars Sørensen, +45 9772 1886

 

Københavns Universitet, professor, Lone Brøndsted, telefon +45 3149 3167 og professor, Jens Peter Nielsen, telefon +4521255926

 

Om partnerne

Teknologisk Institut:
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. I BioPiglet sikrer Instituttet, at bakteriofagerne har optimal effekt i grisetarmen, og at laboratorieforsøg overføres effektivt til industrielle produktionsprocesser.

Easy AgriCare:
Easy AgriCare er et mindre danskejet firma, der udvikler og producerer innovative tilsætningsstoffer til foder samt strøelses- og beskæftigelsesprodukter baseret på naturmaterialer. Produkterne afsættes i Danmark og internationalt til kunder indenfor landbrugssektoren. I BioPiglet er Easy AgriCare ansvarlig for udvikling og implementering af produktionsteknologi og markedsføringsstrategier.

Københavns Universitet:
Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet har stærke forskningsmiljøer indenfor ernæring, mikrobiologi og tarmsundhed i produktionsdyr. I projektet bidrager Københavns Universitet med isolering og karakterisering af bakteriofager samt dyreeksperimentel testning af udvalgte bakteriofager, som skal indgå i foder til forebyggelse af fravænningsdiarre forårsaget af E. coli.  Projektet støtter instituttets strategiske fokus på bekæmpelse af antibiotikaresistente bakterier, herunder udvikling alternativer til antibiotika, der kan bidrage til at reducere brug af antibiotika i produktionsdyr.