Operative energinøgletal

Søren  Draborg

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 28.

Operative energinøgletal

Erfaringen er at mange industrivirksomheder i dag ikke anvender energinøgletal til styring af deres energiforbrug. Og hos de industrivirksomheder, der anvender energinøgletal er nøgletallene så overordnede, at de ikke giver mulighed for at følge energiforbruget tilstrækkeligt præcist. Desuden korrigeres energinøgletallene ofte ikke for parametre, som f.eks. ændringer i produktionsmængde og/eller produktionssammensætning, der påvirker nøgletallene. I de tilfælde hvor nøgletal anvendes i industrien ses ofte nøgletal, som f.eks. kWh/produceret ton uagtet at energiforbruget afhænger af en række produktionstekniske parametre, hvilket betyder at styring sker på et helt forkert grundlag.

Det betyder reelt, at mange virksomheder energimæssigt reelt styrer i blinde, og at udslag i energiforbruget ikke opdages, og at der ikke reageres på det.

Projektet har haft til formål at udvikle værktøjer, som industri- og erhvervsvirksomheder samt energirådgivere kan benytte ved dannelse af operationelle nøgletal. Ved operationelle nøgletal forstås nøgletal af en sådan kvalitet, at de bl.a. kan benyttes til at identificere årsager til faldende energieffektivitet samt skabe troværdig dokumentation af effekten af energibesparelsestiltag. De primære resultater af projektet er:

  • Computerbaserede beregningsværktøjer for energinøgletal
  • Vejledning i opstilling af energinøgletal inkl. praktiske eksempler

Projektet er finansieret af ELFORSK programmet som projekt nr. 350-035 og har haft deltagelse af Teknologisk Institut, AURA, YourEnergy, Haldor Topsøe, LeoPharma, RC Plast og Primo Danmark.

Download værktøjerne her

DTI ENPI Tool Installer (185 MB)

 

 

Download øvrigt projektmateriale her