Optimering af overfladebelægninger gennem avanceret røntgenanalyse

Kristian  Rechendorff

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 23.

Arbejde ved maskine

Optimering af overfladebelægninger gennem avanceret røntgenanalyse

Overfladebelægninger kan spille en afgørende rolle for funktionen og holdbarheden af værktøjer og komponenter. Teknologisk Institut udvikler og producerer nye belægninger ved anvendelse af PVD (physical vapour deposition) til en lang række industrielle segmenter.

En af anvendelserne er sprøjtestøbning af plastemner, hvor det er afgørende, at selve støbeprocessen foregår med størst mulig effektivitet samtidig med, at kvalitetskravene til de producerede emner overholdes. For at forbedre egenskaberne af belægningen har Teknologisk Institut anvendt en kvælstof-ionimplanteret kromnitrid-belægning, som er analyseret med røntgenstråling på faciliteten Swiss Light Source i Schweiz.

Analysen gav indblik i ændringerne af belægningens bindingstyper og struktur sammenlignet med en ubestrålet variant og afslørede, at strukturen i det ionimplanterede lag var markant forandret, mens de atomare bindinger var næsten uændrede. Analyseteknikken har dermed givet mulighed for at forstå funktionen af de indskudte N-atomer.

Resultaterne af analysen kan bruges til at målrette udviklingen af ion-implanterede kromnitrid-belægninger. Resultaterne kan desuden anvendes mere generelt til at bidrage til udviklingen af optimerede overflader på hightech-produkter

Læs mere: Materialeanalyse med røntgen og neutroner