Printet elektronik-hub åbner op for virksomheder

Zachary J. Davis

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 07.

printet elektronik på folie

Printet elektronik-hub åbner op for virksomheder

Europa skal være førende inden for innovation og ny teknologi. Det understøtter en international printet elektronik-hub med Teknologisk Institut i spidsen. Lige nu kan 10 virksomheder få et gratis udviklingsforløb.

Teknologisk Institut vil hjælpe industrien med at udvikle fremtidens smart products. Omdrejningspunktet er printet elektronik – en teknologi, der gør det muligt at printe elektrisk ledende baner på stort set alle overflader. Ved at integrere fx sensorer og antenner i produkter, der ellers ikke har smarte funktionaliteter, bliver det muligt at udvikle nye produkter inden for bl.a. medico, wearables, logistik og byggeri.

– Vi står i spidsen for den europæiske hub LEE-BED. Her stiller vi sammen med Europas førende forskningsinstitutter kompetencer og faciliteter inden for printet elektronik til rådighed for industrien. Målet er at styrke europæiske virksomheders konkurrenceevne gennem nye teknologier, inden vi bliver overhalet af Asien og USA, siger Zachary Davis, sektionsleder på Teknologisk Institut.

10 virksomheder får gratis udviklingsforløb

LEE-BED startede op i 2019, og de europæiske institutter er nu klar til at åbne dørene for virksomhederne. Der er afsat 80 millioner kroner til initiativet, og lige nu kan 10 virksomheder få adgang til hubben helt gratis.

– Virksomhederne kan afprøve nye teknologier uden at foretage store investeringer og løbe en økonomisk risiko i startfasen. På Teknologisk Institut fungerer vi som single entry point og formidler kontakten til de forskningsinstitutter – inklusiv os selv – der bedst kan hjælpe virksomheden i mål med deres innovation. Herefter får kunden adgang til udstyr og ekspertise fra institutterne, der giver sparring fra prototype over pilotproduktion til produktion i fuld skala, siger Zachary James Davis.

Stærk konkurrence fra Asien og USA

I Asien og USA er det udbredt, at elektriske komponenter bliver printet på specielle industri-printere. Via inkjet- og aerosol-teknologi printer de meget fine lag på bøjelige materialer som folie, papir og tekstiler. Det åbner op for helt nye muligheder, da man i stil med 3D-print kan printe komplekse konstruktioner til priser, der kan konkurrere med masseproducerede produkter.

– Den teknologi vil vi udbrede i Europa. I LEE-BED har vi allerede samarbejdet med smykkegiganten Swarovski, der nu kan printe touch-sensorer og LED-belysning i deres krystaller, som kan indgå i tøj og interiør. Vi har også udviklet prototyper på IoT-løsninger og smart packaging for ACCIONA og Grafietic. Med vores udstyr og kompetencer kan vi give virksomhederne direkte adgang til viden og faciliteter. På den måde kan vi accelerere implementeringen af printet elektronik i Europa, siger Zachary Davis.

Lave omkostninger og optimeret produktion

Teknologisk Institut har arbejdet med printet elektronik siden 2016 og er især stærke inden for udvikling af strømledende blæk på nanokobber og nanosølv. Samtidig råder instituttet over avancerede printere.

– Vi har stor viden om, hvordan printet elektronik kan indgå i eksisterende eller nye produkter, og hvordan man kan forkorte processen fra ide til masseproduktion. Med printet elektronik kan virksomhederne optimere produktionen, nedbringe omkostninger og blive mere konkurrencedygtige og udviklingsparate, siger Zachary Davis.

Event for interesserede virksomheder

LEE-BED-konsortiet holder webinar for interesserede virksomheder 17. juni. Her fortæller de forskellige partnere om konceptet bag LEE-BED, og hvordan man som virksomhed kan deltage i et udviklingsforløb.

Virksomheder, der ikke har mulighed for at deltage, kan kontakte Zachary Davis for at komme i betragtning til et udviklingsforløb.

Kontakt: Zachary J. Davis, mail: zjd@teknologisk.dk, tlf. 7220 2507.