Regntøjsguide: Hvordan vælger man regntøj?
Hvad skal du gå efter, når du skal købe regntøj til dig selv eller børnene? Hvor vandtæt og åndbart skal regntøjet være og hvad betyder vandsøjletryk egentlig? Det er nogle af de spørgsmål, du kan få svar på i denne regntøjsguide.
Der er en række forskellige ting, som er gode at kigge efter, hvis du skal købe nyt regntøj. Vi har her listet nogle af de vigtigste spørgsmål, som det er en fordel at have styr på, når du skal vælge nyt regntøj.
Hvad betyder vandsøjletryk?
Vandsøjletryk viser, hvor store mængder af vand, dit regntøj kan holde ude. Det er altså et udtryk for, hvor vandtæt regntøjet er. Jo højere et vandsøjletryk, der er angivet på regntøjet, jo mere vandtæt er det. Nogle produkter markedsføres med et højt vandsøjletryk på fx 10.000 mm. Det vil sige, at tøjet kan holde til det tryk, der er på bunden af et 10 meter dybt svømmebassin.
Hvor vandtæt skal regntøj være?
Hvor vandtæt dit regntøj skal være, afhænger af, hvad du skal bruge det til. Skal du bruge det på korte ture udenfor, er det ikke så vigtigt, om det kan holde til store mængder vand. Her vil det være fint at gå efter et vandsøjletryk på 3-4.000 mm. Opholder du dig derimod ude i længere tid i kraftig regn, kan du gå efter et vandsøjletryk på 6.000+ mm.
Er syningerne vandtætte?
En anden meget vigtig faktor at kigge efter, når du skal vælge regntøj, er, om syningerne er gjort vandtætte. Er syningerne ikke vandtætte, er regntøjet heller ikke vandtæt – uanset hvor højt et vandsøjletryk regntøjet i øvrigt er mærket med.
Du kan selv tjekke, om syningerne er vandtætte ved at kigge på indersiden af regntøjet, der hvor syningerne er. Hvis der er en tapet eller svejset behandling ovenpå syningerne, så er de vandtætte.
Hvor åndbart skal regntøj være?
Ligesom med vandsøjletrykket gælder det at jo højere åndbarhedstal jo bedre. Præcist, hvor åndbart dit regntøj skal være, afhænger af, hvad du skal bruge det til. Skal du fx kun gå eller cykle korte ture, vil det være tilstrækkeligt med et åndbarhedstal på 3-5000 g/m2/døgn. Hvis du skal være mere aktiv i regntøjet, vil det være en fordel at gå efter en åndbarhed på 5000+. Hvis materialet i sig selv ikke er åndbart, kan lufthuller fx under armene hjælpe.
Regntøj uden kemi
Hvis du vil sikre dig, at det regntøj du køber, er fri for skadelige stoffer, så kig efter OEKO-TEX® mærket. OEKO-TEX® er en frivillig mærkningsordning for tekstil-producenter, som sikrer at tøjet er fri for en række skadelige kemikalier.