Renere skibsrøg ombord på Poul Løwenørn

Christian  Kallesøe

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 70.

Foto af skib

Renere skibsrøg ombord på Poul Løwenørn

Lempelig lovgivning for emission fra skibsmotorer til luft er under forandring, idet den internationale maritime organisation har indført en trinvis regulering af emissionen fra skibe, samt varslet indførelse af regulering af partikelemissioner. Virksomheden Exilator har derfor monteret et system på Søfartsstyrelsens bøjeinspektionsskib, Poul Løwenørn, til rensning af udstødningsrøg. Systemet lider dog under utilstrækkelig regenerering af soden ved lave temperaturer. 

Teknologisk Institut udvikler nu et katalytisk nanomateriale optimeret til regenerering ved lave temperaturer. For katalysematerialer er det væsentlig at vide, hvad den aktive overflade, som reagerer med udstødningsrøgen, består af. En metode er at benytte røntgen absorptionsspektroskopi. Fordelen ved denne metode er, at man måler direkte på individuelle grundstoffer for at se, om det specifikke grundstof er metallisk eller er blevet oxideret.

Teknologisk Institut har undersøgt katalysatorerne på SPring-8- synkrotronen i Japan og bestemt, hvilke grundstoffer der sidder på materialernes overflade. Den opsamlede viden benyttes nu til at forbedre katalysematerialet, så røgen ombord på Poul Løwenørn kan blive renset mere effektivt.

Læs mere: Materialeanalyse med røntgen og neutroner