Robothøvl skaber nye muligheder i byggeindustrien

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Robothøvl skaber nye muligheder i byggeindustrien

Virksomheden ODICO har udviklet en avanceret software-platform samt tilhørende produktionsanlæg. Løsningen, som blandt andet er blevet til i konsultation med Teknologisk Institut og Udvikling Fyn igennem projektet ROBI, muliggør store besparelser inden for byggeindustrien.


Den nye teknologi, som ODICO benytter, kan blandt andet anvendes til støbeforme til eksempelvis beton- og glasfiberindustrien.

Konventionelle fremstillingsmetoder inden for betonindustrien er rettet mod firkantede former, og da det er omkostningstungt at udvikle og benytte de nuværende metoder til for eksempel støbeforme kan løsningen blive en stor succes, da den kan minimere disse omkostninger.

Med "Ostehøvlen", som er blevet løsningens kælenavn, er det derudover muligt at tænke i andre former end klassiske retlinede bygninger.

"Ostehøvlen" kan nemlig med glødetråd udskære avancerede geometriske former i EPS-støbeforme - en mulighed, som kan betyde meget for ikke mindst arkitekterne idet de ikke skal holde sig til firkantede, traditionelle former, men kan lave organiske former.

Da EPS-formene ikke kræver samme energi, som det gør at bearbejde træ og metal, der traditionelt bliver brugt til at lave støbeforme, vil denne nye teknologi også kunne sænke de miljømæssige omkostninger i forbindelse med produktion af forskalninger til konstruktioner.

Aldrig set før

Et lignende projekt har aldrig været brugt kommercielt, men efter at ODICO har gennemført en række pilotprojekter, hvor Teknologisk Institut, Robotteknologi blandt andet har deltaget i produktmodningen, forventes det, at et egentligt kommercielt produkt kan lanceres i løbet af sommeren 2012.

Forventningerne til projektet er store, hvilket afspejler det store potentiale den nye teknologi besidder. Den danske betonindustri repræsenterer et markant marked, og ODICO tilbyder stærkt konkurrencedygtige produktionsmetoder inden for dette segment af byggeindustrien. ODICO forventer således en tilsvarende værdisætning af virksomheden.

Samtidig forventer ODICO at kunne fremstille støbeforme til en væsentligt lavere pris og hurtigere produktionstid end konventionelle metoder med samme kvalitet, samt at bidrage kraftigt til innovation i den danske byggesektor ved at gøre avancerede arkitektoniske muligheder tilgængelige for markedet.