Sådan effektiviserer du dit vedligehold af maskiner og udstyr i din virksomhed

Søsser  Schmidt

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 01.

Sådan effektiviserer du dit vedligehold af maskiner og udstyr i din virksomhed

En ny undersøgelse viser, hvordan man mest effektivt prioriterer sit vedligehold af maskiner.


Vedligehold af udstyr og maskiner er en essentiel del af produktionen i en virksomhed. Men hvordan vedligeholder man mest effektivt – og hvilket udstyr skal man prioritere?

Det har en ny undersøgelse foretaget af Teknologisk Institut på vegne af Manufacturing Academy of Denmark (MADE) fundet svaret på.

- Det har stor væsentlighed at fokusere sin indsats på det mest kritiske udstyr. Vi har igennem vores undersøgelser kortlagt en systematik og struktur til at kunne fremarbejde denne væsentlighed i praksis, fortæller Palle Grøndahl, forretningsleder ved Teknologisk Institut og samarbejdspartner i MADE.

- På den måde kan man reducere den overordnede tid, man bruger på vedligehold, og dermed frigøre ressourcer til andre processer, tilføjer han.

-

En risikoscreening som det første led

Som noget af det første i at effektivisere vedligeholdet, skal der udføres en risikoscreening. Når man skal vurdere risikoen af et givet emne, kigger man blandt andet på konsekvensniveauet ved fejl og nedbrud, eventuelt i forhold til sikkerhed, miljø, økonomi og omdømme.

- Ud fra disse overvejelser inddeler vi virksomhedens udstyr i forskellige konsekvenskategorier, hver med et bestemt vedligeholdelsesniveau, der er påkrævet. Eksempelvis skal væsentligt udstyr vedligeholdes, så det ikke taber sin funktion, og hvis det alligevel fejler, er virksomheden forberedt på at afhjælpe fejlen, fortæller Palle Grøndahl.

- Alternativt er der eksempler, hvor konsekvenserne ved et nedbrud ikke er så store. Her kan man skrue ned for sin indsats. Det betyder ikke, at der ikke skal være fedt i lejerne. Men man behøver ikke en forebyggende indsats, der sikrer, at udstyret aldrig fejler, tilføjer han.

Kurve til effektivisering af vedligehold
Teknologisk Institut trimmer vedligeholdet

Som noget nyt tilbyder Teknologisk Institut at hjælpe virksomheder med at udvikle deres vedligeholdstilgang. Vedligeholdsindsatsen fokuseres og optimeres på baggrund af analyser af anlæg, ledelsestilgang, systemer, processer og vedligeholdskompetencer.

Organisationen sikrer derved, at det væsentlige udstyr er stabilt og trimmet, så det på effektiv vis understøtter virksomhedens formål.

- Vi går ud og understøtter virksomhederne i at sikre værdistrømmen, da stabilt og optimeret udstyr skaber grundlag for en trimmet og effektiv produktion, forklarer Palle Grøndahl.

Derfor opfordrer han enhver produktionsvirksomhed til at overveje, om deres vedligehold kan effektiviseres.

- Vedligehold skal på dagsordenen, for det rummer faktisk en ret væsentlig økonomi for virksomhederne, afslutter han.
 

Du kan downloade casestudiet og dykke ned i undersøgelsen her