Sådan kan dansk planteprotein reducere klimabelastningen

Anne Maria Hansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 16.

Sdr. Stenderup

Sådan kan dansk planteprotein reducere klimabelastningen

Teknologisk Institut demonstrerer teknologi, som kan forarbejde planteprotein fra danske råvarer. Det sker 20. august, hvor politikere, brancheorganisationer, virksomheder og vidensinstitutioner samles for at diskutere fremtidens behov for mere klimavenlig mad.

Teknologisk Institut demonstrerer den 20. august, hvordan man med ekstruderingsteknologi kan forarbejde planteprotein til fx plantebaserede alternativer til kød ud fra danske råvarer. Det sker ved en temadag på Instituttets pilotanlæg i Sdr. Stenderup ved Kolding, hvor fx Coops analysechef Lars Aarup giver sit bud på fremtidens klimavenlige fødevarer set med forbrugernes øjne, og direktøren for Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup, holder indlæg om landbrugets fokus på klimavenlig produktion.

Behov for bæredygtige og cirkulære løsninger
- Der er brug for at indtænke cirkulær bioøkonomi i fødevareproduktionen, hvis vi skal fortsætte udviklingen med at reducere klimabelastningen og miljøpåvirkningen, samt producere mere med mindre. Verdens befolkning øges, og det medfører uundgåeligt større efterspørgsel efter fødevarer og lægger et massivt pres på jordens ressourcer. Det kalder på bæredygtige og cirkulære løsninger, og her har vi alle et ansvar, siger Karen Hækkerup.

Fra politik til produkter
Ved temadagen deltager politikere, brancheorganisationer, virksomheder og vidensinstitutioner for at belyse nødvendigheden af et paradigmeskifte i fødevareproduktionen. Formålet er at drøfte, hvordan man i Danmark kan blive bedre til at producere fødevarer, der har et lavere klimaaftryk på kloden. Teknologisk Institut ønsker med mødet at kaste lys på de politiske budskaber og forslag til løsninger og samtidig vise eksempler på, hvordan man kan omsætte politik til produkter, der både er klimavenlige, innovative og velsmagende.

Alternativer til soja
- De danske forbrugere er blevet meget mil­jøbevidste. Det har givet udslag i et stigende antal forbrugere, der vælger at spise mindre kød og supplere med vegetariske alterna­tiver flere gange om ugen. Men alternativerne er baseret på importeret soja som proteinkilde, og det belaster klimaregnskabet i negativ retning. Der er derfor behov for at kunne forarbejde alternative proteiner ud fra danske råvarer, siger innovationschef Anne Maria Hansen, Teknologisk Institut.

Nyeste viden inden for klimavenlig mad
På dagen præsenteres også de nyeste eksempler på klimavenlige fødevarer, og deltagerne får serveret smagsprøver af en lokalt produceret ærte- og bønnemenu på dagen.

Teknologisk Institut afholder temadagen i samarbejde med FoodNetwork.

Arrangementet afholdes den 20. august 2018 kl. 10.00-16.00 på Teknologisk Institut, Gammel Aalbovej 1, 6092 Sdr. Stenderup.

Temadagen henvender sig til fødevareproducenter, primær-producenter, supermarkeder, vidensleverandører og alle aktører, som er optaget af, at klimaets forandring påvirker vores valg af fødevarer, og som efterspørger nye løsninger.

Yderligere oplysninger
Innovationschef Anne Maria Hansen, Teknologisk Institut, mobil 7220 1916, mail: amah@teknologisk.dk.